Time : 4:43:55 PM
Date : Tuesday, April 19, 2005
Sender Name: pharma.be

Alle farmaceutische bedrijven en pharma.be op dezelfde lijn

Antwoord in reactie op het artikel in De Morgen van 19 april 2005

Er is geen enkele reden voor Janssen Pharmaceutica, GlaxoSmithKline of UCB om een ander standpunt in te nemen dan pharma.be

De geneesmiddelenindustrie heeft een zeer zware verantwoordelijkheid. Zij is de enige maatschappelijke speler die bereid is/in staat is de hoge financiële risico's te nemen om aan geneesmiddelenonderzoek te doen. Deze grote verantwoordelijkheid stopt niet bij het onderzoek naar nieuwe therapieën, maar blijft lopen tot het geneesmiddel bij de patiënt is. Dit houdt in dat ethisch gedrag en een deontologische benadering van artsen, apothekers en patiënten essentieel is.

Ook pharma.be schaart zich achter deze doelstellingen en heeft daarom een deontologische code ontworpen, en deze in 2003 herzien. Deze Code werd en wordt door al de leden van pharma.be gesteund, inbegrepen Janssen Pharmaceutica, GlaxoSmithKline en UCB die trouwens tot de belangrijkste voorstanders ervan behoren.

Om die reden heeft pharma.be, met de steun van al zijn leden, meegewerkt aan de verstrenging van de geneesmiddelenwet, die in 2004 werd doorgevoerd. Wij zijn voorstander van een performant en efficiënt overheidsorgaan om met ons toe te zien op de respectering van het wettelijk en deontologisch kader.

We verwelkomen dan ook elk initiatief dat de geneesmiddelenindustrie opnieuw de reputatie moet geven die haar toekomt: die van een verantwoordelijke sector, die met inachtname van de grootste ethische principes, al zijn mensen en middelen ter beschikking stelt om nieuwe therapieën te vinden voor nog niet beantwoorde medische noden.