Gemeente Gemert-Bakel


Gemert, 18 april 2005

Grootschalig archeologisch onderzoek aan Rooiweg - Kapelakker in Milheeze

Deze week zal er een vlakdekkend archeologisch onderzoek starten aan de Kapelakker - Rooiweg in Milheeze, over een gebied van een halve hectare. Het onderzoek is een uitwerking van een proefsleuvenonderzoek in 2004. Het wordt uitgevoerd door de archeologische dienst uit Eindhoven, onder leiding van de stadsarcheoloog Nico Arts. Het onderzoek zal vier tot acht weken duren.

Tijdens de proefopgraving zijn, onder de dikke oude akkerlaag, sporen van middeleeuwse bewoning aangetroffen. De archeologen verwachten dat er een kleine nederzetting uit de Volle Middeleeuwen (1050 - 1300) zal worden aangetroffen. Dat wil zeggen plattegronden van boerderijen met karrensporen en vele scherven van gebruiksvoorwerpen. Het wordt niet uitgesloten dat er vondsten uit de Steentijd (voor 2000 voor Christus) en IJzertijd (800 - 12 voor Christus) worden aangetroffen.

Van belang

De gemeente Gemert - Bakel hecht belang aan het verrichten van archeologisch onderzoek om de geschiedenis van de gemeente te kunnen vertellen. In Bakel werd bijvoorbeeld enkele jaren geleden het terrein Achter de Molen archeologisch onderzocht, waarbij niet alleen huisplattegronden uit de tiende tot twaalfde eeuw zichtbaar werden, maar ook materiaal uit de prehistorie en de vroege middeleeuwen tevoorschijn kwam.

Op het terrein aan de Kapelakker in Milheeze worden in de toekomst woningen gebouwd.


-0-0-0-