Gemeente Heemstede


Acties tegen ongeoorloofd vakantieverzuim

Op 19 april 2005 heeft het Ministerie van OCW voor de tweede keer de Dag van de Leerplicht gehouden. Mede naar aanleiding van deze dag heeft de gemeente Heemstede besloten acties tegen ongeoorloofd vakantieverzuim te gaan houden.

De gemeente Heemstede wil het vakantieverzuim reduceren. De eerste dag na de zomervakantie en de dagen voor de kerstvakantie zullen steekproefsgewijs acties plaatsvinden tegen ongeoorloofd vakantieverzuim op basisscholen en /of op scholen voor voortgezet onderwijs. De scholen in Heemstede worden hier schriftelijk van op de hoogte gesteld.
Met deze acties wil de gemeente een signaal afgeven dat elke vorm van ongeoorloofd schoolverzuim, dus ook vakantieverzuim, onacceptabel is.

Ouders die hun leerplichtige kinderen bewust van school houden om op vakantie te kunnen gaan vormen een groot probleem. Uit het jaarverslag leerplicht gemeente Heemstede 2003-2004 is gebleken dat ongeveer 25% van het aantal leerlingen per school extra vrij krijgt. Dit percentage geeft aanleiding om op de scholen te gaan controleren. Overigens is de schooldirecteur bevoegd om extra vrij te geven, indien de verlofaanvraag aan bepaalde eisen voldoet. De dag na de zomervakantie mag de schooldirecteur nooit vrij geven.

Ouders die hun kinderen willens en wetens laten spijbelen, riskeren bij de eerste overtreding een boete van maximaal 250,-. Bij een tweede overtreding is dat 2.000,- en bij de derde keer wordt het vakantieverzuim een geval van zorgverzuim. Ouders staan dan te boek als recidivist zodat er een brief naar de Raad van Kinderbescherming wordt gestuurd.

Meer informatie over leerplicht is te lezen in de folder "Leerplicht en Verlof".