Gemeente Hoogeveen

Rekenkamercommissie heeft onderzoek naar inhuur externen afgerond Op 19 april 2005 maakt de Rekenkamercommissie van Hoogeveen met een persconferentie haar onderzoeksrapport openbaar, dat handelt over de inhuur van externe adviseurs en arbeidskrachten door de gemeente Hoogeveen.

De rekenkamercommissie is een nieuw instrument dat de gemeenteraad heeft om haar controlerende taak uit te voeren. Het doel van de rekenkamercommissie is bij te dragen aan het zo doelmatig en doeltreffend inzetten van het belastinggeld van de burger. Zij doet dit door onderzoek uit te voeren naar de effecten van het gemeentelijk beleid en naar de efficiency en de effectiviteit van het gemeentelijk beheer en van de gemeentelijke organisatie en daar eventueel aanbevelingen over te doen aan de gemeenteraad. Het is vervolgens aan de gemeenteraad om, zo nodig, tot maatregelen te besluiten op grond van het rapport en de aanbevelingen.

Bij dit eerste onderzoek van de rekenkamercommissie is gekeken of de gemeente Hoogeveen op een doelmatige en doeltreffende manier externe adviseurs en arbeidskrachten inhuurt. De reden om dit onderzoek uit te voeren was voor de rekenkamercommissie, dat de gemeenteraad te weinig inzicht hierin had.

Uit het onderzoek blijkt dat de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de keuze om wel of niet over te gaan tot inhuur van externen, dit op een zo goed mogelijke manier trachten te doen. De rekenkamercommissie heeft dan ook niet kunnen constateren dat de inhuur van externen op een onzorgvuldige manier plaatsvindt. Desalniettemin worden door de rekenkamercommissie wel enkele kanttekeningen geplaatst en een aantal aanbevelingen gedaan.

In het kort komen de conclusies uit het onderzoek er op neer dat niet eenvoudig te achterhalen is hoe groot de omvang van de inhuur aan externen is. Op dit punt zou de administratie verbeterd kunnen worden. Verder is er beperkt inzicht in de doelmatigheid en doeltreffendheid van de inhuur van externen. Wat dat betreft zou het helpen als er op structurele basis informatie zou worden verzameld door het management. Tot slot is een belangrijke conclusie dat er geen algemene beleidsregels worden gehanteerd op het vlak van inhuur van externen. De rekenkamercommissie beveelt daarom aan om tot een visie te komen over de inhuur van externen en dit concreet te maken door een protocol op te stellen dat door de gehele gemeentelijke organisatie gehanteerd moet worden.

Het gehele onderzoeksrapport is na openbaarmaking te downloaden via www.hoogeveen.nl/rekenkamercommissie.