Gemeente Alphen aan den Rijn

versus Casema

Persbericht nr. 27 Uitkomst bodemprocedure gemeente versus Casema

19 april 2005

Gemeente volledig in het gelijk gesteld

Na grondige bestudering heeft de rechter de gemeente ook in de bodemprocedure tegen Casema volledig in het gelijk gesteld. Deze uitspraak is de bevestiging van een eerder kort gedingvonnis.

In maart van dit jaar had de gemeente in de arbitragezaak tegen Casema ook al gelijk gekregen van de arbiters die moesten beoordelen of elementen van de verkoopovereenkomst nu wel of niet meer van toepassing zouden zijn. Volgens de arbiters was er tot op dat moment nog onvoldoende sprake van vrije marktwerking. Zolang dit het geval is, mag Casema de tarieven voor de circa 27.000 Alphense abonnees uitsluitend geïndexeerd verhogen.

Met deze kostbare en tijdrovende procedures heeft de gemeente voorkomen dat de Alphense inwoners sinds 2004 met aanzienlijk hogere kosten voor de kabeltarieven zijn geconfronteerd. In vergelijking met omliggende gemeenten betalen zij nu per maand circa 5 minder ofwel 60 per jaar. Ter vergelijking: voor een gemiddeld huishouden komt dit neer op circa 15% van de jaarlijkse OZB-lasten).

In april 2000 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn het kabelnetwerk verkocht aan Casema. Daarbij is onder andere contractueel vastgelegd dat de tarieven pas worden vrijgegeven als er voldoende vrije marktwerking is. Zolang dit niet het geval is, zouden de tarieven uitsluitend met het inflatiepercentage mogen stijgen.

Begin 2004 verhoogde Casema desondanks de tarieven. Volgens het bedrijf zou het met de gemeente gesloten contract dat inmiddels mogelijk maken. De gemeente was het daar niet mee eens en heeft toen een kort geding en een bodemprocedure aangespannen. De rechter stelde in april 2004 de gemeente in kort geding in het gelijk, de arbiters deden dat in maart 2005 en nu dus ook de rechter in de bodemprocedure.

PORTEFEUILLEHOUDER: B. WIENBELT
Voor informatie: Toos Groeneweg, afdeling Communicatie, tel. 0172-465673

Reageer op deze pagina | Disclaimer

Deze pagina is bijgewerkt op: 19-04-2005 14:47
© copyright gemeente Alphen aan den Rijn
URL huidige pagina:
http://www.alphenaandenrijn.nl/smartsite.htm?id=16986