Gemeente Someren


De toekomst van water in Someren

De gemeente Someren en Waterschap Aa en Maas stellen samen met waterleidingmaatschappij Brabant Water en de provincie Noord-Brabant een waterplan op. In dit waterplan nemen deze organisaties het water in Someren eens onder de loep. Of het nu gaat om grondwater, de vennen, riolering of kraanwater, al het water in Someren wordt als één samenhangend systeem in het waterplan beschreven. Wat is bijzonder aan het Somerense water en willen we behouden en versterken of wat willen we juist graag veranderen? De komende weken vindt u over dit onderwerp verschillende artikelen terug op de gemeentepagina.

Water speelt een belangrijke, en voor veel mensen een vanzelfsprekende, rol in het leven. Uit de kraan stroomt schoon drinkwater en het afvalwater wordt snel en efficiënt afgevoerd. Het water in Someren is onmisbaar voor natuur en recreatie. Veilig en gezond water zijn randvoorwaarden voor het leven dat we gewend zijn. Maar kunnen de waterorganisaties problemen verwachten als er straks meer regen komt? Of hebben sommige natuurgebieden straks wel voldoende water? Hoe zit het eigenlijk met de waterkwaliteit? De waterorganisaties willen de (toekomstige) problemen en kansen met water inventariseren. Zo kunnen ze ook in de toekomst waarborgen dat in de gemeente Someren het water schoon en veilig is en dat er genoeg water is voor de natuur.

In het waterplan wordt een gezamenlijke ambitie vastgelegd; wordt aangegeven wat we in de toekomst met water willen doen en wordt afgesproken welke maatregelen daarvoor noodzakelijk zijn. Water is belangrijk voor u en voor de gemeente Someren.

De komende weken treft u verschillende artikelen over water aan op de gemeentepagina. In deze artikelen zullen we bijvoorbeeld ingaan op de problemen die de landbouw ondervindt van een tekort aan grondwater en wat u zelf als inwoner kunt doen om problemen met water in de toekomst tegen te gaan. Daarnaast zullen er verschillende waterweetjes worden gemeld.

Terug naar boven

Toekomstige verkeersstructuur Someren-Eind

Woensdag 30 maart jl. werd door de gemeente een informatiebijeenkomst gehouden over de toekomstige verkeersstructuur in Someren-Eind. Tijdens deze bijeenkomst heeft bureau Croonen Adviseurs haar studie naar de verschillende varianten uitgelegd voor de ontsluiting van het dorp op de Kanaaldijk in combinatie met de vaste oeververbinding. Vervolgens hebben de toehoorders van deze avond de gelegenheid gekregen om hun gedachten en ideeën over de plannen voor de toekomstige verkeersstructuur kenbaar te maken.

Realisatie nieuw viaduct
In 2006/2007 wordt er een nieuw viaduct over het kanaal gerealiseerd. Dit nieuwe viaduct komt te liggen tussen de twee huidige bruggen bij de Brugstraat en de Sluisstraat. Deze twee beweegbare bruggen zijn versleten en zullen met de komst van de nieuwe vaste oeververbinding komen te vervallen. Daarmee vervalt ook de aansluiting van de Sluisstraat op de Kanaaldijk. Daarom moet goed bekeken worden hoe de verkeersstructuur hierop afgestemd kan worden. Belangrijk hierbij is onder anderen dat de verkeersveiligheid gegarandeerd blijft, de verkeersdrukte in het kerkdorp Someren-Eind niet toeneemt, de nieuwe verkeersstructuur logisch in elkaar zit en de nieuwe brug logisch bereikbaar is.

Voorkeursalternatief
Bureau Croonen Adviseurs is in opdracht van de gemeente aan de slag gegaan met de invulling van de nieuwe verkeersstructuur. Na het bekijken van verschillende mogelijkheden is het bureau met een voorkeursalternatief gekomen. Op bijgevoegd plaatje treft u het voorkeursalternatief aan. Bij deze optie vervalt de aansluiting van de Brugstraat op de Kanaaldijk en komt er een rotonde ten zuiden van het bedrijf Van Rooi Meat. Dit bedrijf heeft plannen om uit te breiden waaraan het gemeentebestuur wil meewerken.

Vanaf de rotonde komt er een verbinding met de Lierweg, echter enkel voor personenwagens. Vrachtverkeer moet dan via t Vaartje naar de Brugstraat. Het nieuwe viaduct krijgt een verbinding met de rotonde via een doortrekking naar t Vaartje.

Vervolg procedure
Tijdens de bijeenkomst hebben de aanwezigen hun gedachten en zorgen omtrent de plannen kenbaar gemaakt. Er werden met name zorgen geuit over de toenemende verkeersdrukte op t Vaartje, de gevolgen voor het verkeer door de uitbreiding van Van Rooi Meat en de extra belasting vanwege het tuinbouwgebied Vlasakkers. Er zijn alternatieven aangedragen om deze zorgen weg te nemen. Bureau Croonen Adviseurs neemt deze opmerkingen mee in de verdere ontwikkeling van de verkeersstructuur. Naar verwachting is er in juni en voorontwerp-bestemmingsplan waarin de uiteindelijke keuze voor de verkeersstructuur wordt bepaald. Op dat voor-ontwerp volgt dan weer inspraak en later kunnen nog bedenkingen ingediend worden bij de raad , die het plan uiteindelijk moet vaststellen. Om Van Rooi Meat de gevraagde perceelsgrootte te kunnen bieden wordt een vrijstellingsprocedure (zelfstandige projectprocedure) gevolgd. De raad heeft daar op 31 maart in meerderheid mee ingestemd.

Internet
Klik hier voor de presentatie die woensdag 30 maart in de Plattevonder is gehouden. Hier treft u o.a. een overzicht aan van de alternatieven die zijn besproken.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Marc Wijers, tel. 0493-494888.

Terug naar boven

afbeelding van een hondje Voorkom hondenoverlast!

Vanuit verschillende hoeken in Someren ontvangen wij klachten over hondenuitwerpselen die op plaatsen liggen waar ze niet mogen liggen. Aan de andere kant stellen hondenbezitters vragen over het hondenbeleid dat in de gemeente Someren geldt.

De meeste klachten gaan over hondenuitwerpselen in het openbaar gebied, bijvoorbeeld op het trottoir of in een park. In het hondenbeleid staat dat honden hun behoefte horen te doen op hondenuitlaatplaatsen (HUPs), hier hoeven de uitwerpselen niet opgeruimd te worden. Om overlast voor anderen en voor henzelf te voorkomen, verzoeken wij alle hondenbezitters om zich aan dit beleid te houden. En gebeurt het toch dat uw hond zijn behoefte doet op een andere plek, ruim het dan even op. U voorkomt hiermee ergernis bij anderen.

U kunt de uitwerpselen met een hulpmiddel wegnemen en meenemen naar huis of naar het hondenuitlaatterrein. Daar kunt u de uitwerpselen in een afvalbak deponeren.

Even opruimen kost een minimale inspanning en het voorkomt veel ergernissen.

Een ander aandachtspunt in het hondenbeleid is dat parken en speelterreinen verbodsgebieden voor honden zijn. Vooral in het park in Waterdael en de omgeving van Grebbe, lijken een groot aantal hondenbezitters hier niet van bewust te zijn. Het park ligt aan het fietspad tussen de Grebbe en de Amer. Het park omvat de aan weerszijden van het fietspad gelegen plantsoenen tot aan de eerstvolgende verharde weg. Ook in het Slievenpark, Julianapark, park De Loove , park De Vonder, park Dn Inloop en park in Lierop zijn honden niet welkom. Uit controles blijkt dat bij het Dellerpad, de Hoevenstraat en Kanaalstraat de gazons gebruikt worden als hondenuitlaatterreinen. Dit zijn geen uitlaatplaatsen en hier moet men de uitwerpselen opruimen.

In de omgeving van het Dellerpad en Hoevenstraat ligt een groot hondenuitlaatterrein op de hoek Hollestraat/Hoevenstraat. Als alternatief voor de Kanaalstraat zijn er hondenuitlaatplaatsen naast zwembad De Diepsteeckel en nabij de rotonde aan de Roelslaan. In Lierop en Someren-Eind ligt een hondenuitlaatplaats aan de rand van het park.

Terug naar boven

Het grote recreatiegevaar is .. 1,5 mm klein!

foto van teken Problemen in de natuur door teken nemen jaarlijks toe in Nederland!
Het is en zal ook dit jaar weer oppassen geblazen zijn in onze Nederlandse natuur. In het groen om ons heen (bos, duin, heide, park en óók de eigen tuin) lopen wij tot ongeveer november fikse risicos. Veroorzaakt door teken! Omdat de teek maar 1,5 tot 2 mm groot is, valt zijn kleine formaat mens en dier vrijwel niet op. Teken daarentegen reageren direct op wat mens en dier doen én veroorzaken, zoals ademuitstoot, geurverspreiding en wijziging van lichtinval, aldus Stichting SAAG (Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg).
Hun advies: Slim de natuur in, dan wordt het weer gezond genieten voor u en uw gezin!

Hoewel het vaak niet uit ons recreatiegedrag blijkt, is een bezoekje aan het groen toch echt wat anders dan een dagje op het strand. Bedek daarom zoveel mogelijk de huid (ook van het hoofd) bij een bezoek aan de bossen, parken, duinen en op de heide. Teken komen uitsluitend bij mensen en dieren in actie als ze deze signaleren. Honden nemen teken mee als ze tegen takken schuren of door hoog gras lopen. Controleer uzelf en uw huisdier altijd na terugkomst uit de natuur. Doe dat óók en vooral bij kleine- kinderen, die net even wat vaker van het bospad afgaan dan de ouders of de bosjes induiken om de kwijtgeraakte bal te zoeken. De kans op Lyme-ziekte oftewel Lyme-borreliose, een besmetting met een levensbedreigende infectie, blijft voor een mens en dier minimaal als een teek binnen 20 uur op de juiste manier wordt verwijderd en het wondje ontsmet wordt met 70% alcohol. Hoe? Dat leest u op www.saag.nl. Met een speciale, optimaal te ontsmetten (bijvoorbeeld roestvrijstalen) pincet in de verbanddoos kunt u onnodig leed voorkomen.

Niet ontdekte Lyme-ziekte
Patiënten die niet weten dat ze Lyme-ziekte hebben, zitten vaak maanden in de lappenmand, voordat de grillige ziekte wordt onderkend. De meest voorkomende verschijnselen van een niet-behandelde Lyme-besmetting zijn chronische vermoeidheid, plotseling ontzettend pijnlijke gewrichten, zenuwtintelingen, hoofdpijn en oogklachten. De mate en duur van de behandeling bij een laat ontdekte Lyme-ziekte hangen af van het stadium waarin de ziekte zich dan bevindt. In het eerste ziektestadium kan een antibioticumkuur nog goed werken, zelfs zodanig dat klachten verdwijnen. Veelal betekent de constatering van Lyme-ziekte echter de boodschap mee naar huis van leren leven met de klachten.

Wel besmet, maar geen teek gezien
Heeft u een tekenbeet niet meteen opgemerkt en u bent wel besmet, dan ontstaat er een week of drie later een felrode cirkel rondom de bijtplek (daar heeft de teek zijn maaltje bloed opgezogen). Als u de cirkel ziet, meldt u uw huisarts over een teek en wijst u hem op de mogelijkheid van besmetting met de Lyme-bacterie. In dat geval dient uw huisarts een antibioticumkuur voor te schrijven. Wees echter altijd alert, want soms loopt u Lyme-ziekte op zonder de felrode cirkel op uw huid. U kunt dan wel degelijk besmet zijn. Laat uw bloed ongeveer 6 tot 8 weken na een vermoede- tekenbeet controleren op Lyme-ziekte. Bij twijfel laat u dat zon 6 tot 8 weken na die eerste controle nog een keer doen. Alleen dan kan na de diagnose indien nodig- de juiste behandeling worden gegeven om klachten tegen te gaan.

Gratis boekje en helpdesk
Stichting Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG) heeft een informatief voorlichtingsboekje laten drukken. De uitgave van 24 paginas is met een vrijwillige portobijdrage gratis verkrijgbaar en tijdens kantooruren te bestellen op tel: 0299-660068. Op datzelfde nummer is ook de SAAG-Helpdesk bereikbaar. Het boekje is tevens verpakt bij de tekenverwijderset TEEK IT EASY; die te bestellen is bij SAAG ( 9.96 inclusief BTW + verzendkosten). Het setje is ook te koop bij drogisterij en apotheek. Jeugd- en jongerencentra kunnen bij Scouting Nederland een preventie- / voorlichtingsvideo (voor 9 tot 15 jarigen) over teken aanvragen op tel: 033-4960911. Voor uitgebreide informatie kunt u ook terecht op www.saag.nl.