Gemeente Dordrecht


---

In afwachting van juridisch advies en Tweede Kamer debat

Voorlopige maatregelen funderingsaanpak

Ietske Roest

Het college heeft kennis genomen van de nota "Aanpak grondwateronderlast in het aandachtsgebied funderingen" en informeert de raad over de stand van zaken. Voordat het college definitieve voorstellen aan de raad doet, wordt een juridische second opinion gevraagd voor het vraagstuk van de aansprakelijkheid. Bovendien wordt niet eerder over grondwaterherstel besloten dan nadat is vast komen te staan dat het wettelijk mogelijk wordt de kosten via de rioolheffing te verrekenen. Naar verwachting vindt het debat in de Tweede Kamer hierover dit najaar plaats. In de tussenliggende periode worden de voorbereidingen voor het grondwaterbeheer voortgezet. Kosten
Wanneer definitief met de uitvoering kan worden begonnen, kan bij 870 woningen (25 % van het totale woningaantal) in het aandachtsgebied het grondwaterniveau worden verhoogd. Door het drainageniveau onder de openbare weg hoger in te stellen, stijgt het grondwater onder de woningen. Met die maatregelen is een investeringsbedrag van naar raming EUR 7.805.000,- gemoeid. De structurele beheerlasten bedragen EUR 400.000,- per jaar. De kosten moeten worden gedekt vanuit de rioolheffing. Daartoe zou de rioolheffing met EUR 24 per jaar per huishouden moeten stijgen. Of de rioolrechten voor dat doel mogen worden verhoogd, is pas aan te geven na behandeling in de Tweede Kamer van een wetsvoorstel van die strekking.

Aanpak grondwater
De gemeente heeft momenteel 47 deelgebieden binnen het aandachtsgebied in studie waar het toepassen van grondwatermaatregelen mogelijk nut hebben. Alleen als de houten paalfunderingen licht of nog niet zijn aangetast, is het verhogen van het grondwaterpeil zinvol. Het funderingsonderzoek brengt in kaart op welke plekken het grondwaterpeil verhoogd moet worden om droogstaande houten funderingen met voldoende draagkracht te redden. Per grondwatergebied wordt besloten welke maatregelen op welke plaats geschikt zijn in overleg.

De studie en het ontwerpen van grondwatermaatregelen vinden in afwachting van het Tweede Kamerdebat en de juridische adviezen gewoon doorgang, zodat er snel begonnen kan worden wanneer de raad met definitieve voorstellen heeft ingestemd.

Redactie
Ietske Roest
Communicatie

telefoon 078 - 639 89 83

email i.roest@dordrecht.nl

Informatie
Rob weeda
Stadswerken
telefoon 06-543 831 34