Gemeente Dordrecht


---

Samen resultaten boeken bij nieuwe aanpak Antilliaanse (risico)jongeren

Gemeente Dordrecht en ministerie van Justitie slaan handen ineen

Ronald van Dijk

Dordrecht en het Rijk gaan tot en met 2008 samenwerken aan een nieuwe aanpak voor Antilliaanse (risico)jongeren. Minister Verdonk stelt voor de komende vier jaar 800.000 euro beschikbaar aan Dordrecht voor deze gezamenlijke aanpak.
Via bestuurlijke arrangementen werken de gemeente en het Rijk samen om de komende jaren het voortijdig schoolverlaten, de jeugdwerkloosheid en de criminaliteit onder Antilliaanse jongeren terug te dringen. Deze onderlinge afspraken zijn vertaald in concrete activiteiten.

Activiteiten
Dordrecht heeft in het kader van deze samenwerking met het ministerie de mogelijkheid gekregen om vijf concrete activiteiten te benoemen: Sentro di Mama, Jobcoaching en begeleiding op de werkplek voor Antilliaanse jongeren binnen de Route 23 benadering, sportstimuleringsactiviteiten Antillianensport, extra begeleiding binnen het Entree/T-team project voor Antilliaanse jongeren en een media opleidingstraject voor jongeren door RTV Dordrecht. Deze activiteiten zijn onderdeel van het brede nieuw te presenteren beleidsprogramma 2005-2006 Antillianen in Dordrecht: Vooruit...! In dit pogramma zijn nog veel meer projecten benoemd waarmee wordt doorgebouwd op het succesvolle beleid van de afgelopen jaren.

Naast het geld dat de minister beschikbaar stelt, vraagt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om de andere helft van de kosten voor haar rekening te nemen.

Rapportage
Het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum van het ministerie van Justitie voert een nul-meting uit en zal jaarlijks metingen verrichten om te kijken of de doelstellingen gehaald worden. De gemeente en het Rijk overleggen ook eens per jaar over de stand van zaken. Gezien de tijd die nodig is om beleid te kunnen toetsten is besloten halverwege het traject, na twee jaar, een tussentijdse evaluatie uit te laten voeren. Dit biedt de mogelijkheid, wanneer nodig, het gevoerde beleid en de activiteiten bij te sturen.

Formats
Dordrecht heeft in samenwerking met de andere Antillianengemeenten en het ministerie van Justitie modellen gemaakt. Deze formats bieden de gemeenten een structuur waarin het gemeentelijke beleid, de geplande activiteiten en de te bereiken doelstellingen kunnen worden uitgewerkt. Doordat alle Antillianengemeenten met dezelfde formats gaan werken, is een goede vergelijking van gegevens en uitwisseling van kennis mogelijk.

Redactie
Ronald van Dijk
Communicatie

telefoon (078) 639 8919

email rp.van.dijk@dordrecht.nl

Informatie
Gilbert Isabella
Projecleider Antillianenbeleid
telefoon (078) 639 8783