VVD



Nieuws

19 apr 2005 - Jelleke Veenendaal blij met
wijziging van Wet op de Orgaandonatie

De Tweede Kamer stemde vandaag - 19 april 2005 - unaniem voor de wijzigingen van de Wet op de Orgaandonatie. Het is voor de VVD-Tweede-Kamerfractie erg belangrijk dat er alles aan wordt gedaan om meer orgaandonaties te realiseren. Hiervoor zijn wijzigingen van de wet en het beleid van essentieel belang.

Jelleke Veenendaal, woordvoerder orgaandonatie namens de VVD-Tweede-Kamerfractie, is zeer tevreden met de wijzigingen die in de wet zullen worden opgenomen. ,,Ik ben zeer blij dat de verpleegkundigen vanaf nu ook het gesprek met de familieleden kunnen aangaan over de donorvraag. Het aan de orde stellen van de donatievraag moet niet alleen bij artsen liggen, ook verpleegkundigen zijn hiervoor gekwalificeerd. Eerder heb ik ook aangegeven voorstander te zijn van een grote tv-actie ter ondersteuning van de landelijke wervingsactie die eind mei zal komen, want publiciteit en goede voorlichting zijn erg belangrijk'', aldus Veenendaal.

Hiernaast wil de VVD dat mensen bij het verlengen van een identiteitsbewijs de vraag krijgen voorgelegd om zich te laten registreren. Minister Hoogervorst heeft toegezegd pilots te gaan starten om deze wijziging te testen. In 2005 zullen deze pilots nog gaan draaien, dus eind 2005 moeten wij daarvan de eerste resultaten kunnen zien. Naast deze wijzigingen is ook het belang van de wens van de donor doorslaggevend geworden. Tot nu konden de nabestaanden tegen de beslissing van de overledene ingaan; deze rol is nu dus omgedraaid.