Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 122

datum: 19 april 2005

Gemeente Amersfoort stimuleert cultuureducatie op de basisscholen

Amersfoort werkt mee aan de uitvoering van de Regeling Versterking Cultuureducatie in het Primair Onderwijs van het ministerie van onderwijs. Deze regeling heeft tot doel basisscholen te stimuleren en te ondersteunen bij het formuleren van een visie op cultuureducatie in hun schoolplannen. Op basis van die visie kunnen scholen bij het ministerie extra geld aanvragen voor culturele activiteiten. Het ministerie heeft voor die activiteiten structureel 22 miljoen per jaar beschikbaar. Voor de uitvoering van de regeling krijgt Amersfoort van het ministerie 16.000 euro in 2005 en 24.000 euro in 2006. De gemeente legt zelf jaarlijks 15.000 euro bij.

'Koopkracht' voor culturele activiteiten
Cultuureducatie legt de basis voor kinderen die van huis uit niet vanzelfsprekend met bijvoorbeeld muziek, toneel en museumbezoek in aanraking komen. Als deze activiteiten in het onderwijs worden opgenomen krijgen alle kinderen de gelegenheid om kennis te maken met kunst en cultureel erfgoed en de kans om zich op dit gebied verder te ontplooien. Daarom wil de minister van onderwijs de komende jaren scholen stimuleren om hun eigen keuzes met betrekking tot cultuurbeleid beter in hun beleid te verankeren. Met de beschikbare 22 miljoen biedt ze scholen ook de 'koopkracht' voor daarbij aansluitende activiteiten.

Scholen zelf verantwoordelijk

Het Amersfoortste cultuurbeleid onderstreept het belang van de vergroting van het cultuurbereik. Daarbij is participatie van jongeren een van de speerpunten. Amersfoort ziet de hernieuwde aandacht van het ministerie dan ook als een kans. Uiteraard wil de gemeente graag dat de Amersfoortse scholen het extra geld voor cultuureducatie gebruiken en het niet in Den Haag op de plank laten liggen. De gemeente wil het voor het onderwijs zo aantrekkelijk en eenvoudig mogelijk maken om het lokale cultuuraanbod in het onderwijs te betrekken. De scholen zijn zelf inhoudelijk verantwoordelijk. Binnen de kaders van de onderwijswetgeving bepalen zij zelf wat de leerlingen krijgen aangeboden.

Scholen enthousiast

De Stichting Kunst Centraal is de provinciale ondersteuningsinstelling voor kunsteducatie. In 2004 heeft de gemeente Kunst Centraal de opdracht gegeven voor het opzetten van een eerste bijeenkomst met directeuren van de basisscholen in Amersfoort en omstreken. Van de ruim 100 scholen hebben 25 scholen de werkconferentie bijgewoond. Deze scholen zijn enthousiast gemaakt om meer met cultuureducatie te doen in hun onderwijs. Vervolgens is Kunst Centraal met 10 scholen 'de diepte ingedoken' om die ambitie uit te werken en te vertalen naar het schoolplan.

Cultuur in het onderwijspakket

In 2005 en 2006 gaat Kunst Centraal verder met de uitvoering van de regeling en krijgt hiervoor respectievelijk 31.000 en 39.000 euro ter beschikking. Kunst Centraal vult dit budget aan met 15.000 euro uit eigen middelen. Het doel is dat Kunst Centraal alle basisscholen in Amersfoort benadert en enthousiasmeert om (meer) te doen aan cultuureducatieve activiteiten als onderdeel van het onderwijspakket.

Naast de Regeling Versterking Cultuureducatie in het Primair Onderwijs heeft de gemeente in het Actieplan Cultuurbereik 2005 - 2008 een aantal cultuureducatieve projecten opgevoerd. Deze zijn niet alleen gericht op het basisonderwijs maar ook op het voortgezet onderwijs met speciale aandacht voor het VMBO. Scholen in de Kunst is de trekker van deze projecten en zoekt daarbij samenwerking met de andere culturele instellingen in de stad. Verder subsidieert de gemeente diverse cultuureducatieve activiteiten, zoals de Kunstbende, het aanbieden van Kunstmenu's aan scholen en het scholierenfestival Lava.

Informatie: Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, 033 469 43 55, pca.dendoop@amersfoort.nl.

---- --