Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 123

datum: 19 april 2005

Nieuwe dienstregeling stadsbus Amersfoort: daling aantal busreizigers blijft beperkt

De cijfers over de eerste drie maanden van de nieuwe dienstregeling van de stadsdienst zijn bekend. Bij een bezuiniging van 30 procent is het aantal busreizigers verminderd met gemiddeld 8 procent. Op doordeweekse dagen is de daling ook 8 procent. Op zaterdag is het aantal reizigers toegenomen met 4 procent. Op zondag is de helft van de uren wegbezuinigd met als resultaat 16 procent minder reizigers. Al met al vindt het college dat de daling van het aantal busreizigers naar verhouding beperkt is gebleven.

Landelijk OV-cijfers laten een daling zien van gemiddeld 15 procent. Vervoerder Connexxion wil dan ook vasthouden aan de huidige dienstregeling. Dat onderschrijft het college.

De gemeenteraad heeft op 30 november jl. met een motie (opvang bezuinigingen stadsbusdienst) het college verzocht een bedrag van 1,2 miljoen euro beschikbaar te stellen om de bezuinigingen bij de Amersfoortse stadsdienst op te vangen. Het college heeft de uitvoering van deze motie aangehouden en toegezegd begin 2005 de eerste ervaringen met de nieuwe dienstregeling te evalueren. Wel is ondertussen al besloten om de geschrapte buslijn naar het Sinaicentrum te herstellen en een proef met een weekeinde-nachtbus naar Utrecht te gaan doen.

Vergelijking resultaat

Landelijk gezien ontwikkelen de stads- en streekdiensten zich sterk negatief. Het vakblad OV-magazine van maart jl. maakt melding van een achteruitgang van 15 procent over het laatste jaar. Ten opzichte van de vorige concessie die liep tot 2003, scoort het stadsvervoer nu slechter (6 procent) ondanks een groter aantal dienstregelingsuren. Dat kan deels verklaard worden door de bezuinigingen en de algemene neerwaartse tendens bij het OV. Daarnaast omvat de huidige dienstregeling meer uren omdat er op diverse lijnen extra vaak met klein materieel wordt gereden.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatie-adviseur SOB gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl.

---- --