Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 124

datum: 19 april 2005

Kadernota 2006 naar gemeenteraad Amersfoort

College zet eindsprint in

"Zo'n 95% van raads- en collegeprogramma is uitgevoerd en we werken hard aan een sluitende begroting! De laatste begrotingscyclus in deze raadsperiode geeft prioriteit aan doorpakken op de uitvoering, aan investering in zwemwater en aan veiligheid. Kortom: niet op onze lauweren rusten, maar tot het einde toe stevig aan de bak om de ambities uit die programma's te realiseren. Er is incidentele ruimte van 5 miljoen; structureel is geen ruimte beschikbaar. Voor toerisme/recreatie en behoud industrieel erfgoed geven we beleidsaanzetten, zodat de volgende raad hiermee vliegend van start kan. We gaan niet opnieuw bezuinigen." Dit was de boodschap van de wethouder van financiën, Jan de Wilde, bij de presentatie van de concept-kadernota. Het college van B&W van Amersfoort heeft deze nota vandaag vastgesteld en aan de gemeenteraad aangeboden. De kadernota biedt de uitgangspunten voor de gemeentebegroting 2006 en de meerjarenraming 2007 - 2009.

In Amersfoort zijn de eerste tekenen van economisch herstel zichtbaar: de bedrijvigheid neemt voorzichtig toe en het aantal bijstandsgerechtigden stijgt niet meer. De structurele financiële situatie van Amersfoort toont een voorlopig tekort van 1,8 miljoen euro. Het college spant zich in om dat tekort in de begroting weggewerkt te hebben.

Het raadsprogramma 2002 - 2006 is nagenoeg geheel uitgevoerd, op de rails gezet dan wel concreet in voorbereiding. Ook voor de ambities die in het collegeprogramma 2004 - 2006 staan, geldt dat het overgrote deel is gerealiseerd. Het komende jaar zal dan ook vooral in het teken staan van het uitvoeren van de afspraken. Het college ziet ondanks de budgettaire krapte mogelijkheden om te investeren in twee zwembaden: een wijkzwembad in Vathorst en een grootstedelijk zwembad in de bestaande stad. Met betrekking tot veiligheid stelt het college nieuwe beleidsprioriteiten voor: aanpak van geweldplegers, veelplegers, overlastgevende risicojeugd en eventueel aanwijzen van nieuwe hotspots.

Het college formuleert vijf ambities met structurele consequenties: voortzetten sociale veiligheid, betere dienstverlening, bevordering toerisme en recreatie, exploitatie gebruiksruimte, verbetering service telefoon. Voorlopig worden deze thema's op incidentele wijze opgelost, of door toepassing van het principe 'oud voor nieuw'.

De lijst incidentele wensen bedraagt 6, 2 miljoen euro, terwijl 5 miljoen euro beschikbaar is. Het college vraagt de raad om richtinggevende uitspraken te doen over de incidentele prioriteiten.

De concept-kadernota ligt voor het publiek ter inzage in de gemeentelijke informatiewinkel in de Observant en is ook te raadplegen via www.amersfoort.nl . Op 9 mei is er vanaf 20:00 uur in het stadhuis een hoorzitting van de gemeenteraad. Individuele burgers en organisaties kunnen daar hun mening kenbaar maken. Op 30 mei en 1 juni vergadert de gemeenteraad over de kadernota. In het najaar worden de uiteindelijke begrotingsvoorstellen van het college aan de raad voorgelegd. Op 9 november stelt de raad de begroting voor 2006 vast.

Informatie: het complete raadsvoorstel Kadernota 2006 staat op www.amersfoort.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met Rik Enklaar, Communicatie Concernstaf, 033 469 42 09, r.enklaar@amersfoort.nl


---- --