Ministerie van Financiën


http://www.minfin.nl

MINFIN Zalm: nieuwe 30-jarige lening is win-win situatie

Persbericht
PERS-2005-48 Den Haag, 19 april 2005

Zalm: nieuwe 30-jarige lening is win-win situatie

Dinsdag 19 april is een nieuwe 30-jarige staatslening uitgegeven via een Dutch Direct Auction (DDA). De lening heeft een coupon van 4% en loopt af op 15 januari 2037 (korte eerste coupon).

Minister Zalm van Financiën noemde de veiling 'een win-win situatie voor zowel belegger als belastingbetaler'. De markt vraagt ultra lang papier dat solide en liquide is en dat een triple A-status heeft. Ten eerste wint de belegger omdat Nederland met deze 30-jarige lening de komende jaren tegemoet komt aan deze vraag. Ten tweede past deze solide en liquide uitgifte in het kader van efficiënt schuldbeheer wat de belastingbetaler ten goede komt.

De resultaten van de veiling zijn zeer positief. De initial spread guidance was 4 tot 7 basispunten ten opzichte van de Duitse Bund, die afloopt in januari 2037. Eindbeleggers konden vanaf 10.00u hun biedingen inleggen via de Primary Dealers. De binnenkomende biedingen waren overweldigend, zowel in grootte als in aantal. Gegeven zowel de grote kwantiteit als de hoge kwaliteit van de biedingen besloot het Agentschap het boek eerder te sluiten en wel om 12.00u. Op dat moment had het boek een volume van ongeveer 17 miljard euro en ongeveer 250 biedingen bereikt. De meeste biedingen kwamen van 'real money' beleggers, maar ook 'trading accounts' waren goed vertegenwoordigd.

De cut-off spread werd vastgelegd op 4 basispunten ten opzichte van de Duitse Bund, op de ondergrens van de initial spread guidance. In totaal werd 5,228 miljard euro toegewezen. Hiervan werd 80% toegewezen aan eindbeleggers 'real money accounts'; de overige 20% ging naar trading accounts.

De uitgifte was ook ditmaal goed gespreid, zowel over het type belegger als geografisch. Pensioenfondsen en verzekeraars namen elk ruim 10% voor hun rekening. Naast Nederland waren zowel het Verenigd Koninkrijk als Frankrijk sterk vertegenwoordigd.

Beleggers classificatie Allocatie
ALM desk 32%
Asset/Fund Manager 27%
Verzekeraar 10%
Centrale Bank 1%
Pensioenfonds 13%
Trading desk 17%

Land Allocatie
Nederland 19%
België 6%
Verenigd Koninkrijk 24%
Frankrijk 22%
Duitsland 4%
Scandinavië 9%
Rest van Europa 11%
Azië 1%
Rest 4%

De lening zal woensdag 20 april tussen 10.00 en 12.00u worden geprijsd. Aan de prijsinformatie wordt een separaat persbericht gewijd.

Meer informatie over de DDA vindt u op de website van het Agentschap van het ministerie van Financiën, www.dsta.nl en op Reuters DSTA06 en Bloomberg DDA GO.

19 apr 05 18:14