Productschap Vis


Datum:19 april 2005

Vissector zamelt 15.000 euro in voor slachtoffers tsunami Geld besteed aan twee visserijprojecten in Puttovil

De Nederlandse vissector heeft ruim 15.000 bijeengebracht voor de slachtoffers van de tsunami op de rekening van het Productschap Vis. Onlangs heeft het bestuur van het Productschap Vis besloten het bijeengebrachte geld te verdelen over twee projecten in Puttovil in Zuidoost Sri Lanka, namelijk een vissersboot met netten en de bouw van een werkplaats voor vissersboten.

Het bestuur van het productschap heeft zich bij de besteding van de gezamenlijke gelden laten adviseren door een comité van aanbeveling. Dit comité was samengesteld uit mensen die persoonlijk betrokken zijn bij de visserij en ontwikkelingswerk, namelijk Pim Visser (directeur afslag Den Helder), Johannes Spoelstra (voorzitter Vissers voor Vissers), Harro van der Bend (voormalig secretaris Productschap Vis), Cornelie Quist (vanuit VinVis en ervaren met ontwikkelingswerk in het getroffen gebied) en Karen Rademakers, namens Evelyne Esveld.

In zijn advies heeft het comité zich gebaseerd op een aantal uitgangspunten: Om ervoor te zorgen dat het geld ook daadwerkelijk wordt gebruikt voor de wederopbouw van de vissector in de getroffen gebieden, wordt samengewerkt met professionele en erkende ontwikkelingsorganisaties. Het comité heeft gezocht naar een afgerond project, dat dicht bij de visserij ligt. Er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de behoeften die de lokale visserijorganisaties hebben geuit. Het gekozen project bevordert samenwerking en duurzaamheid en draagt niet bij aan conflicten of discriminatie.

Het comité heeft voorgesteld om de ingezamelde gelden te verdelen over twee projecten, die beide plaatsvinden in Puttovil. Het ene project is van Hivos, een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking met een vestiging in Nederland, die samenwerkt met de vissersorganisatie in Sri Lanka, National Fisheries Solidarity (NAFSO). Volgens Hivos is er grote behoefte aan boten en netten, die ter plaatse gemaakt worden. Met het geld van de Nederlandse vissers wordt een vissersboot met tuig bekostigd. Zo'n eenheid biedt werk aan 20 tot 40 mensen in Puttovil.

Terre des Hommes werkt in Puttovil samen met de Small Fishers Federation (SFF). Terre des Hommes richt zich vooral op training van jongeren, maar geeft bijvoorbeeld ook microkrediet aan vissersweduwen om een bedrijfje te starten. Concreet wordt het geld, bijeen gebracht door de Nederlandse vissector, besteed aan de bouw van één werkplaats. In deze werkplaats worden jongeren ondermeer opgeleid om zelf boten te onderhouden, repareren en bouwen.

Binnenkort worden de gelden overgemaakt aan de betreffende hulporganisaties. Het productschap maakt afspraken over de controle van de bestede gelden en een terugkoppeling, zodat op termijn de resultaten van de bestede gelden zichtbaar zijn.

Boot met vistuig.jpg (50838 bytes) Foto van project Hivos: een grote boot compleet ingericht met vistuig

JongerenSRILANKA.jpg (279610 bytes) Foto van project Terre des Hommes: Jongeren uit arme vissersdorpen die in een traningscentrum van de Small Fishers Federation een cursus (onderhoud en reparatie aan bootjes, duurzaam ondernemen, computerlessen, handvaardigheid, enz) volgen.