Gemeente Bladel


Inspraakprocedure nieuw bestemmingsplan kom Bladel

Dinsdag 19 april inspraak-/informatieavond, 19.30 uur, raadzaal gemeentehuis Bladel

De gemeente Bladel werkt aan actuele en op elkaar afgestemde bestemmingsplannen voor alle kernen van de gemeente. Het voorontwerp voor de kom van Bladel is gereed en wordt aan de inspraak onderworpen. De oude plannen worden als het ware in een nieuw jasje gestoken met een meer op deze tijd afgestemde bebouwings- en gebruiksregeling. Ook voorziet het plan in een aantal nieuwe ontwikkelingen, die zijn opgenomen omdat de gemeente een aantal verzoeken van particulieren om op eigen terrein een woning te bouwen wil honoreren. Voordat het gemeentebestuur het definitieve ontwerp ter inzage legt bestaat de mogelijkheid om van 30 maart tot en met 10 mei 2005 op het eerste voorontwerp in te spreken. Het is voor iedereen van groot belang om kennis te nemen van deze nieuwe regeling. Deze is bepalend voor de toekomstige gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden van het eigen perceel en de percelen in de omgeving.

Voornaamste wijzigingen bestemmingsplan kom Bladel


1. Begrenzing komplannen

De nieuwe grenzen zijn op de voorontwerp plankaart aangegeven. De plannen Locatie Kempenland, Centrum Bladel en uitbreiding Veilig Oord zijn niet meegenomen. Voor Locatie Kempenland wordt een apart bestemmingsplan voorbereid en voor de uitbreiding Veilig Oord en plan Centrum Bladel gelden al recente bestemmingsplannen.


2. Nieuwe bebouwings- en gebruiksregeling voor alle percelen

Alle oude gebruiks- en bebouwingsregelingen die nu gelden vervallen als gevolg van het nieuwe plan. De gemeente vraagt u om kennis te nemen van de regeling, geldend voor het eigen perceel en de percelen in de omgeving. Het is in uw belang om na te gaan of de opgenomen bestemming in het eerste ontwerp juist is. Voor de bedrijven in de kom zijn de mogelijkheden voor uitbreiding in het nieuwe bestemmingsplan beperkt.


3. Inpassing aantal lopende projecten

Momenteel lopen er diverse procedures voor nieuwe projecten. In het nieuwe komplan worden de volgende nieuwe plannen ingepast:


- Herontwikkeling van de flats aan de Antoon Coolenlaan;


- Helleneind 3-5 (6 appartementen);


- Nieuwbouw 12 woningen rondom Heeleind 15.

Deze nieuwe ontwikkelingen hebben los van dit bestemmingsplan een inspraakprocedure doorlopen en worden als concreet plan in het bestemmingsplan opgenomen. De afzonderlijke artikel 19-procedures lopen, los van dit bestemmingsplan, gewoon door.


4. Wijzigingsbevoegdheden

Een aantal eigenaren krijgt de mogelijkheid voor functiewijziging of de bouw van één of meer woning(en) op hun perceel. Vanwege diverse redenen (o.a. stankcirkel), kunnen deze verzoeken niet direct worden veiliggesteld. In het ontwerpplan is opgenomen dat door een eenvoudige wijzigingsbevoegdheid deze verzoeken kunnen worden veiliggesteld, zodra de belemmering is opgeheven of gewijzigd. De kaders waarbinnen de bestemming kan worden gewijzigd zijn opgenomen in de ontwerpvoorschriften.


- Dokterspost Willem van Oranjelaan 3: mogelijkheid voor uitbreiding dokterspost met (openbare) parkeervoorzieningen en eventuele bovenwoningen.


- Achtertuin Hofstad 52: in de achtertuin van dit perceel zou een woning kunnen worden gebouwd indien de stankcirkel over dit perceel is opgeheven.


- Achter Bleijenhoek 51 t/m 59: Hier zou in relatie met de ontwikkeling van het achterterrein van de oude gemeentewerf een bedrijfsmatige ontwikkeling conform plan de Beemd plaats kunnen vinden.


- Dr. Cramerstraat: daar is een dokterspraktijk gevestigd. De bestemming hiervan kan worden gewijzigd in een woonbestemming.


- Dr. Zijlmansstraat: daar is een praktijkruimte gevestigd. De bestemming hiervan kan worden gewijzigd in een woonbestemming.


- Heeleind-Rondweg: deze wijzigingsbevoegdheid voorziet in de bebouwing van het achterterrein Heeleind 93 tot en met 99 met 10 appartementen in 2 gebouwen en 1 à 2 vrijstaande woningen binnen dit gebied. Deze woningen worden ontsloten via een te maken aftakking vanaf Het Look.


5. Uitbreiding bedrijventerrein Beemdstraat met 4 percelen aan de Postelweg

Aan de westzijde van de Postelweg is nu een groenbuffer tussen Rond Deel en Postelweg, deze maakt deel uit van Rond Deel 5. De gronden zijn door de gemeente aangekocht. Het voornemen is om hier de vestiging van vier milieuvriendelijke bedrijven met bedrijfswoningen mogelijk te maken vergelijkbaar met de al aanwezige bedrijvigheid op bedrijventerrein De Beemd. Tussen de bedrijven en het Rond Deel wordt een groenbuffer aangelegd om de landschappelijke overgang vorm te geven. Ook is een passende bedrijfsmatige bestemming gegeven aan het pand Rond Deel 5.


6. Nieuwbouwmogelijkheid voor een kantoor naast Lange Trekken 42

Naast het kantoor van Interfood, op de hoek van de Sniederslaan, is een restperceel aanwezig dat zich leent voor een invulling met een kantoor aansluitend op de bestaande kantoorpanden aan de Lange Trekken. Het voornemen is om een bestaand accountantkantoor te verplaatsen naar deze locatie.


7. Toevoeging van nieuwe woningen op percelen die in de toekomst voor bebouwing in aanmerking komen

Het nieuwe komplan voorziet in extra woningbouwmogelijkheden op de volgende percelen.

a. Mogelijkheid tot splitsing van alle langgevelboerderijen. Op de plankaart zijn deze met een ster aangegeven. Bij splitsing moet de cultuurhistorische waarde van de boerderij intact blijven;

b. omzetting praktijkgebouw in 1 woning op Arthur van Schendellaan 2;

c. 2 vrijstaande woningen aan de Franse Hoef;

d. 2-onder-1 kap in de plaats van Van Dissellaan 24;

e. 2-onder-1 kap aan de Varkensmarkt (achtertuinen Europalaan 85 en 87)

f. 2 woningen aan de Varkensmarkt (achtertuinen Europalaan 89 en 91);

g. 1 woning aan de Zwartakkers (achter Europalaan 54);

h. 1 vrijstaande woning in achtertuin Europalaan 59 georiënteerd op de Korte Vore;

i. 2 woningen aan de Zeuvenspent (achtertuinen Hofstad 48 en 50)

j. 2-onder-1 kap in de achtertuin van Hofstad 58a aan het Schalieven ter vervanging van bestaande garages;

k. 1 vrijstaande woning tussen Hofstad 68 en 72;

l. 1 seniorenwoning tussen Hofdreef 20 en 24;

m. 1 vrijstaande woning aan Het Look (achter Dwarsstraat 4);

n. 6 woningen aan de Binnenweg en Vierschaar ter vervanging van voormalige boerderij Binnenweg 14;

o. 7 woningen aan het Kruispad verbinden met Koolbogt (in achtertuinen Marktstraat 26, 26a en 32 en achter Spieveld 2 t/m 10);

p. 4 woningen aan de Jacob Meijerweg (achtertuinen De Kuipertjes
2 t/m 8);

q. 3 woningen aan de Jacob Meijerweg (achter Sniederslaan 103);

r. 1 vrijstaande woning in de achtertuin van Molenstraat 24, georiënteerd op de Gagelstraat;

s. 5 woningen tussen Heeleind 91 en 107;

t. 7 woningen achtertuinen Sportparkstraat 5 t/m 7b;

u. 1 seniorenwoning tegenover Hofveld 2 op het terrein van restaurant De Hofstee.

Aan mogelijke fouten of onvolkomenheden in de plankaart, voorschriften en toelichting kunnen in dit stadium van de planvorming geen rechten worden ontleend. Mogelijke fouten hierin kunnen door het gemeentebestuur nog worden gecorrigeerd.

Inspraak en informatie

Het gemeentebestuur stelt, voordat het plan formeel in procedure wordt gebracht, iedereen in de gelegenheid om een inspraakreactie te geven op het plan. De inspraak-/informatieavond vindt plaats op dinsdag 19 april om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Bladel. Het voorontwerp van het nieuwe komplan Bladel, bestaande uit een plankaart, voorschriften en een toelichting, ligt van 30 maart tot en met 10 mei 2005 ter inzage bij de Centrale Balie in het gemeentehuis te Bladel.

Tot uiterlijk 10 mei 2005 kunt u zowel mondeling als schriftelijk een inspraakreactie kenbaar maken. Een mondelinge reactie kunt u doorgeven aan de Centrale Balie of aan de heer C. van Hintum en/of de heer B. van Gerwen van de afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, tel. 361691 / 361687. Een schriftelijke reactie kunt u sturen naar het College van burgemeester en wethouders, Postbus 11, 5530 AA te Bladel.


---