Gemeente Cranendonck


Dag van de leerplicht

Wegens groot succes vorig jaar, wordt de Dag van de Leerplicht nu voor de 2e keer gehouden en wel op dinsdag 19 april 2005.

Schoolverzuim leidt tot grote maatschappelijke problemen. Verzuimende jongeren die op straat zwerven of die geen baan hebben, worden sneller verleid tot criminaliteit. De kosten voor criminaliteitspreventie, maar ook de gevoelens van onveiligheid bij de burgers, nemen daardoor toe. Verder is de druk op sociale voorzieningen groter als er minder opgeleiden zijn. Redenen genoeg dus om het onderwerp brede aandacht te geven.

In de regio Zuid-Oost Brabant wordt op de Dag van de Leerplicht, 19 april 2005, een Handhavingsactie Leerplicht gehouden door Leerplicht en de politie. Deze handhavingsactie houdt in dat op de Dag van de Leerplicht politiebeambten van 10 tot 12 uur in alle gemeenten in Zuid-Oost Brabant de straat opgaan om te controleren of jongeren ongeoorloofd verzuimen.

Jongeren worden door de politie staande gehouden en gevraagd waarom zij niet op school zijn.
De gegevens worden meteen door de politie telefonisch gecontroleerd bij het leerplichtcoördinatiepunt waarvan er één is Eindhoven en één in Helmond gestationeerd is. Deze leerplichtcoördinatiepunten stemmen hun informatie daar waar nodig direct af met de betreffende scholen en leerplichtambtenaren van de (regio)gemeenten. Als blijkt dat een jongere inderdaad ongeoorloofd verzuimt dan wordt hij of zij direct door de politie terug naar school gebracht en daar overgedragen aan de directeur of verzuimcoördinator.

Via de media zal aandacht besteed worden aan het doel van de Handhavingsactie Leerplicht en de resultaten daarvan.