Akzo Nobel

Akzo Nobel rapporteert hogere resultaten over het eerste kwartaal van 2005


* Nettoresultaat 116% hoger EUR 287 mln (2004: EUR 133 mln)
* EBIT exclusief eenmalige resultaten licht hoger op EUR 274 mln


* Organon iets hoger, versterkt door Risperdal®-bate van EUR 149 mln
* Intervet gezonde omzetgroei; EBIT 23% hoger
* Coatings totale omzet praktisch onveranderd; druk van grondstofprijzen

* Chemicals sterke prestatie; EBIT 14% hoger
* Verwachtingen onveranderd

Arnhem, 19 april 2005 Akzo Nobel (Euronext Amsterdam: AKZ; NASDAQ: AKZOY) rapporteert hogere financiële resultaten over het eerste kwartaal van 2005. Het nettoresultaat van EUR 287 mln was 116% hoger dan in de overeenkomstige periode van 2004. De totale omzet nam toe met 3% tot EUR 3,0 miljard.

Over de kwartaalcijfers zei Akzo Nobels CFO Rob Frohn: Wij hebben een sterke prestatie neergezet in zeer gevarieerde marktomstandigheden. Organon is erin geslaagd de marges te beschermen en de recente overeenkomst voor Risperdal® heeft een extra bijdrage geleverd aan het resultaat over het eerste kwartaal. Intervet behaalde een gezonde omzetgroei en een dubbelcijferige resultaatverbetering. De totale omzet van Coatings bleef nagenoeg onveranderd ondanks een prijsverhoging van 4%, maar zoals verwacht hadden de sterk gestegen grondstofprijzen een negatief effect op onze marges. Chemicals continueerde een sterke prestatie op alle fronten.

De totale omzet bedroeg EUR 3,0 miljard, exclusief desinvesteringen 3% hoger dan vorig jaar. De autonome omzetgroei was 3%, waarvan 2% veroorzaakt door prijsverhogingen en 1% door gestegen volumes. Het bedrijfsresultaat (EBIT) was 64% hoger op EUR 419 mln. Exclusief eenmalige resultaten en desinvesteringen, verbeterde het bedrijfsresultaat licht naar EUR 274 mln. Het nettoresultaat over het eerste kwartaal van EUR 287 mln was 116% hoger dan in 2004. Het nettoresultaat per aandeel bedroeg EUR 1,00 (2004: EUR 0,47).

Organon profiteerde van een bijzondere bate vóór belastingen van EUR 149 mln in verband met de beëindiging van de Risperdal®-copromotie met Johnson & Johnsons JanssenCilag. Organon slaagde er ook in de EBIT-marge over het eerste kwartaal te verdedigen. Intervet verbeterde ten opzichte van het vorige jaar. De autonome groei was 3% en mede dankzij kostenbesparingen nam het bedrijfsresultaat toe met 23%, terwijl de EBIT-marge 20% bedroeg. De totale omzet van Coatings bleef ongewijzigd. De EBIT-marge daalde van 6,8% naar 5,0%, aangezien de hogere grondstofkosten maar gedeeltelijk in de verkoopprijzen konden worden doorberekend. Chemicals realiseerde voor de doorlopende activiteiten een toename van 14% van het bedrijfsresultaat en profiteerde van 6% autonome groei en kostenbesparingen.

Organon (humane gezondheidszorg) EBIT-marge iets hoger; Akzo Nobels strategie is gericht op hernieuwde omzetgroei en bescherming van marges

* Totale omzet: EUR 576 mln (2004: EUR 591 mln)
* EBIT: EUR 236 mln (2004: EUR 68 mln)


* Omzetdaling vlakt af

* Beëindiging van Risperdal®-copromotie bate van EUR 149 mln
* Kostenbesparingen leveren bijdrage

* NuvaRing® gestage groei

* Remeron® geleidelijke afname buiten de VS
* Vruchtbaarheidsproducten hernieuwde groei
* Livial® blijft onder druk

* Farmaceutische ingrediënten kampen nog steeds met overcapaciteit

In het eerste kwartaal van 2005 was de totale omzet van Organon met EUR 576 mln 3% lager dan vorig jaar. Hiervan werd 1% veroorzaakt door negatieve valuta-effecten. De omzetdaling van Remeron® en Remeron® SolTab® begint nu af te vlakken. De omzet van Livial® blijft lijden onder aanhoudende discussies over studies met betrekking tot hormoontherapie. De omzet van spierverslappers staat onder druk van generieke concurrentie. Een bemoedigend teken is dat er in verschillende gebieden groei wordt geconstateerd. De omzet van anticonceptiemiddelen vertoonde een stijging van 6% vergeleken met het eerste kwartaal van 2004. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door 70% omzetgroei voor NuvaRing® (anticonceptiering), waarvan de omzet nu vijfmaal zo hoog is als twee jaar geleden. De omzet van Puregon®/Follistim® ligt weer op schema, na een herstel van 28% dankzij de oplossing van productieproblemen vorig jaar.

Eind maart zijn Organon en Johnson & Johnsons JanssenCilag overeengekomen hun copromotie met betrekking tot het antipsychoticum Risperdal® te beëindigen door de ontwikkeling van Organons eigen antipsychotica, met name asenapine via de samenwerking met Pfizer. Dit resulteerde in het eerste kwartaal van 2005 in een eenmalige bate van EUR 149 mln. Dit bedrag is reeds in Organons budget voor 2005 opgenomen als dekking voor hogere R&D- en premarketing-kosten. Hierdoor steeg het bedrijfsresultaat van Organon over het eerste kwartaal van EUR 68 mln in 2004 naar EUR 236 mln in 2005. Exclusief eenmalige resultaten steeg het bedrijfsresultaat ten opzichte van vorig jaar en verbeterden de marges eveneens. In het eerste kwartaal van 2004 ontving Organon EUR 44 mln voor de overdracht van Arixtra® en de marketingvergunning voor Remeron® in Duitsland. Daarnaast omvatte het bedrijfsresultaat in 2004 lasten van EUR 56 mln voor de sluiting van de locatie West Orange en schikking van een aantal rechtszaken.

Frohn: De Risperdal®-bate van EUR 149 mln kunnen wij gebruiken voor compensatie van hogere R&D- en premarketing-kosten in 2005. Wij hebben vijf producten die zich al in het stadium van fase 3 onderzoek bevinden of daar net binnenkomen, terwijl er plannen zijn om in de tweede helft van 2005 Implanon® te introduceren in de VS.

Intervet (diergezondheidszorg) Solide groei, dubbelcijferige resultaatverbetering

* Totale omzet: EUR 262 mln (2004: EUR 258 mln)
* EBIT: EUR 53 mln (2004: EUR 43 mln)


* Omzet hoger 3% autonome groei

* Sterke margeverbetering door kostenbesparingen

Met EUR 262 mln was de totale omzet van Intervet 2% hoger. De autonome groei van 3% werd gedeeltelijk tenietgedaan door een negatief valutaomrekeningseffect van 1%. Zowel de omzet van biologische als van farmaceutische producten nam toe. Intervets bedrijfsresultaat vertoonde een sterke stijging van 23% naar EUR 53 mln, dankzij autonome omzetgroei en kostenbesparingen bij alle bedrijfsonderdelen. Door deze positieve ontwikkelingen steeg de EBIT-marge van 16,7% naar 20,2%.

Coatings Totale omzet praktisch ongewijzigd ondanks prijsverhogingen; druk door hoge grondstofkosten

* Totale omzet: EUR 1.241 mln (2004: EUR 1.237 mln)
* EBIT: EUR 62 mln (2004: EUR 84 mln)


* Prijsverhogingen van 4% om marges te handhaven; afzet 3% lager
* Voortgaande sterke stijging van grondstofprijzen zet, zoals verwacht marges onder druk

* Marine & Protective Coatings aanhoudend goede prestatie
* Decorative Coatings zwakke start in Europa
* Industriële activiteiten marges onder druk

De totale omzet was EUR 1,2 miljard, iets hoger dan in 2004. De autonome groei was 1% (4% hogere prijzen en 3% lagere afzet). Het bedrijfsresultaat daalde 26% naar EUR 62 mln. De EBIT-marge was 5,0% (2004: 6,8%). Zoals verwacht, stegen de grondstofkosten gemiddeld 10%.

Frohn: Het eerste kwartaal is altijd laagseizoen. In het tweede en derde kwartaal zal de omzet aantrekken. Wat de grondstofprijzen betreft, onderhouden wij contact met onze afnemers over de aanpak van dit probleem. In het eerste kwartaal hebben wij onze prijzen verhoogd met 4%. Door de felle concurrentie kan de doorberekening van verdere kostenstijgingen in bepaalde markten enige tijd vergen.

De bouwverfactiviteiten in West-Europa stonden onder druk door het zwakke economische klimaat, de ongunstige weersomstandigheden in februari en maart, en de vroege paasvakantie. In andere afzetgebieden, met name Turkije, doet de onderneming het beter. De marges van de industriële activiteiten stonden onder druk door een ongekend hoge stijging in de kosten van petrochemische derivaten. Terwijl in Azië de afzet bleef groeien, werden de resultaten in deze regio nadelig beïnvloed door hogere grondstofprijzen en concurrentie. Marine & Protective Coatings blijft uitstekend presteren. Deze business profiteert van scheepsbouwactiviteiten die een recordhoogte hebben bereikt, met name in Korea.

De herstructureringsprogramma's bij Coatings werden voortgezet en resulteerden in een personeelsvermindering van 220 in het eerste kwartaal van 2005.

Chemicals Sterke prestatieverbetering voortgezet
* Totale omzet: EUR 957 mln (2004: EUR 913 mln)
* EBIT: EUR 97 mln (2004: EUR 85 mln)


* Autonome groei 6%

* Kostenbesparingsprogramma's sorteren duidelijk effect
* Druk van energie-, stroom- en grondstofprijzen
* Base Chemicals en Salt aanzienlijk hoger
* Nieuwe organisatie per april 2005 een feit; desinvesteringsprogramma op schema

De totale omzet van Chemicals over het eerste kwartaal bedroeg EUR 1,0 miljard, 5% hoger dan vorig jaar. Dit was vooral het gevolg van 6% autonome groei, waarbij afzet en verkoopprijzen beide 3% hoger waren. Valutaomrekening had een negatief effect van 1%. Het bedrijfsresultaat steeg met 14% tot EUR 97 mln. De EBIT-marge bedroeg 10,1% (2004: 9,3%).

De programma's om meer rendabele groei te realiseren bij Chemicals hebben zeker effect gesorteerd. Verder hebben onze Chemicals-activiteiten kunnen profiteren van de behaalde autonome groei, die meer dan voldoende was om de hogere grondstof- en energieprijzen te compenseren, verklaarde Frohn.

Base Chemicals presteerde aanzienlijk beter dan vorig jaar, toen dit bedrijfsonderdeel geconfronteerd werd met lage prijzen voor natronloog en onderhoudsstops. De resultaten van Salt stegen sterk door de wegenzoutactiviteiten als gevolg van het gunstige winterweer.

De voortdurende herstructureringsprogrammas leidden tot een vermindering van het aantal medewerkers in het eerste kwartaal met 130. De investeringsuitgaven, inclusief omvangrijke projecten in Nederland en Brazilië, waren met EUR 62 mln (107% van de afschrijvingen) aanzienlijk hoger.

In februari 2005 maakte de onderneming het voornemen bekend om niet-kernactiviteiten met een totale omzet van circa EUR 700 mln af te stoten teneinde zich te richten op vijf strategische gebieden met duidelijke vooruitzichten op winstgevende leidende posities. De activiteiten ter voorbereiding van deze desinvesteringen liggen op schema.

Verwachtingen onveranderd

Frohn: Wij bevestigen ons eerder uitgesproken streven naar een nettojaarresultaat in de orde van grootte van 2004, op IFRS-basis circa EUR 800 mln. Deze verwachting is gebaseerd op onze huidige portfolio en is exclusief herstructurerings- en afwaarderingslasten, kosten in verband met juridische en antitrustzaken en het resultaat op desinvesteringen.

Internet: www.akzonobel.nl
Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343

Voorbehoud*
Dit persbericht kan informatie bevatten met betrekking tot belangrijke onderwerpen zoals Akzo Nobels groeistrategie, toekomstige financiële resultaten, marktposities, productontwikkeling, farmaceutische producten in de pijplijn en productgoedkeuringen. Dergelijke informatie, onder andere de Verwachtingen voor 2005, dient met het nodige voorbehoud te worden beschouwd, waarbij men zich moet realiseren dat vele factoren de geprojecteerde en werkelijke resultaten kunnen doen afwijken. Zulke factoren zijn onder meer prijsfluctuaties, valutakoers-schommelingen, ontwikkelingen in grondstofprijzen en personeelskosten, pensioenen, fysieke en milieurisicos, juridische aangelegenheden, en wettelijke, fiscale en andere overheidsmaatregelen. Deze factoren omvatten eveneens wijzigingen in de regels en interpretaties voor de toepassing en rapportering onder IFRS; beslissingen om een andere presentatieoptie, toegestaan onder IFRS, toe te passen; en andere factoren die verband houden met de toepassing van IFRS, inclusief de toepassing van IAS 32 en 39 voor financiële instrumenten.Vermelde marktposities zijn gebaseerd op schattingen van het management en informatie afkomstig van externe specialisten. Voor een meer gedetailleerde toelichting van de risicofactoren met betrekking tot onze activiteiten wordt verwezen naar ons Annual Report on Form 20-F, dat is gedeponeerd bij de Securities and Exchange Commission in de Verenigde Staten. Het Annual Report on Form 20-F kunt u bekijken via onze website www.akzonobel.com.


*Conform de U.S. Private Securities Litigation Reform Act 1995.