Gemeente Tilburg

19-4-2005
Tilburg zet grote projecten door
Perspectiefnota 2006-2009: projecten veiliggesteld;extra investering in cultuur

Geen bezuinigingen in het vooruitzicht, extra aandacht voor de realisatie van de projecten Spoorzone en burgemeester Letschtertweg. Dat zijn kernpunten uit de Perspectiefnota 2006-2009.

Afgelopen dinsdag stelde het college deze nota vast. Verder zet het college de komende tijd in op cultuur, waar extra geld voor wordt vrijgemaakt, voor integratie/participatie en jongerenwerk. Op korte termijn zijn er concrete voorstellen van de verantwoordelijk wethouders te verwachten.

Bezuinigingen
Ondanks de economische tegenwind en bezuinigingen van meer 20 miljoen in de afgelopen jaren, is het college in staat geweest om vrijwel alle afspraken uit het algemeen beleidsplan van het college (ABC) te realiseren of in gang te zetten. Dat is zeker een prestatie, zegt Jan Hamming, wethouder Financiën.
Een weinig uitbundig financieel klimaat hoeft niet slecht te zijn voor de daadkracht van de lokale overheid, stelt het college in de Perspectiefnota. De afgelopen jaren laten zien dat forse bezuinigingen gepaard kunnen gaan met de realisatie van de belangrijke opgaven en het geven van nieuwe impulsen, zoals alle maatregelen op het gebied van veiligheid.

Nullijn
Uit de Beleidsverantwoording 2004 blijkt dat Tilburg met het uitvoeren van de plannen goed op streek is. De financiële realiteit maakt echter duidelijk dat er, voor wat betreft de toekomst, scherpe keuzes gemaakt zullen moeten worden. Op korte termijn zijn er namelijk onvoldoende financiële middelen om alle plannen tegelijk uit te voeren. De begroting laat voor de lopende uitgaven ruwweg een nullijn zien. Dat betekent dat er geen budget is om nieuwe dingen te doen. Simpel gesteld: als de gemeenteraad nieuwe wensen mogelijk wil maken, zal er op bestaand beleid bezuinigd moeten worden.

Prioriteit aan grote projecten
De kosten van de 400 meter ijsbaan zijn ondergebracht bij het consortium Stappegoor N.V. waardoor de opening in het winterseizoen 2008/2009 te verwachten is. Hierdoor is er geld vrijgekomen in de Reserve Grootschalige Investeringswerken. Het college pleit in de Perspectiefnota voor de inzet van de Reserve Grootschalige Investeringswerken om te voorkomen dat de aanleg van de Cityring doorschuift naar 2017. Dat complexe projecten als de Spoorzone, de Cityring en de burgemeester Letschertweg van grote betekenis zijn voor de ontwikkeling van de stad, moge duidelijk zijn. Met de burgemeester Letschertweg en de Cityring worden belangen als de ontsluiting van de Reeshof, de verbetering van de luchtkwaliteit en de verhoging van de leefbaarheid in de wijken gediend.

Krachtsinspanning
Komende jaren acht het college het eveneens van belang om vooral de samenhang van allerlei maatregelen goed in de gaten te houden. Neem het project Spoorzone als voorbeeld. Investeringen in de culturele sector en museumbeleid kunnen hand in hand gaan met ambities van de raad voor het behoud van het industrieel/cultureel erfgoed in het gebied Spoorzone. En zo zijn er meer voorbeelden. Wij vinden dat bij het in gang zetten van grote projecten voor de stad niet gewacht hoeft te worden op een volledig sluitende financiering, dat kan zelfs verlammend werken. Wel betekent het dat er een gezamenlijke krachtsinspanning moet volgen om die financiering rond te krijgen, aldus burgemeester Vreeman. Op 23 mei as. zal de Perspectiefnota in de gemeenteraad worden besproken.