Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Knelpunten invoering DBC's aangepakt

Persbericht, 19-4-2005

Sinds 1 januari 2005 geldt in de ziekenhuiszorg een nieuw declaratiesysteem op basis van diagnose behandelingscombinaties (DBC's). En sinds 1 februari 2005 bestaan er voor een aantal behandelingen (ongeveer 10% van de ziekenhuiszorg) geen centraal vastgestelde tarieven meer, maar zijn de prijzen vrij. Dit geldt onder andere voor knie-, heup en staaroperaties. Ziekenhuizen en verzekeraars onderhandelen hier over. Partijen beschouwen 2005 vooral als een overgangsjaar. Knelpunten die zich in dit jaar voor doen bij de invoering van het DBC-systeem worden opgespoord en aangepakt. Dit heeft het ministerie van VWS afgesproken met ziekenhuizen, medisch specialisten en zorgverzekeraars. Minister Hoogervorst schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Knelpunten doen zich voor bij het op gang komen van het declaratieverkeer en informatievoorziening aan patiënten. Voor het declaratieverkeer is dit deels terug te voeren op de ICT-toepassingen. Zorgverzekeraars hebben toegezegd zich te zullen inzetten om te voorkomen dat er liquiditeitsproblemen bij ziekenhuizen ontstaan. Hiervoor worden zonodig bevoorschottingsafspraken tussen ziekenhuizen en verzekeraars gemaakt. Ziekenhuizen hoeven zodoende niet in geldproblemen te komen als gevolg van het nieuwe systeem. Salarissen en vakantiegeld kunnen dus gewoon worden uitbetaald.

Intussen wordt ook de voorlichting verder verbeterd. Er is een nieuwe website www.werkenmetdbcs.nl die ziekenhuizen, artsen en verzekeraars praktische informatie biedt over het invoeren van DBC's. Verder wordt bij alle rekeningen aan de patiënt een toelichtende standaardbijsluiter gevoegd. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan over de DBC-codes op de rekeningen. in