Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 19 april 2005

CSA - 6916 Cameratoezicht Hoensbroek-centrum, Heerlerheide-centrum, Akerstraat-Noord/Heisterberg en hotspotlocaties.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om ook in de beide winkelcentra Hoensbroek-Centrum en Heerlerheide cameratoezicht in te voeren. Daarnaast worden enkele camera's geplaatst op de Heisterberg en Akerstraat-Noord.Het uitlezen van de beelden gebeurt in de cameratoezichtruimte in het politiebureau Heerlen-Centrum. Tot invoering is besloten om de veiligheid in die gebieden te verbeteren. Zowel op objectieve als subjectieve veiligheid scoren deze investeringsgebieden ruim onder het stadsgemiddelde. Daarnaast zijn in deze gebieden specifieke overlastvormen aanwezig die door het invoeren van cameratoezicht bestreden kunnen worden. Aangezien het installeren van dergelijke vaste camera's en het aanleggen van de noodzakelijke infrastructuur enkele manden in beslag neemt is - gelet op de daar aanwezige veiligheidsproblematiek - besloten om tijdelijke camera's te plaatsen in het winkelcentrum van Heerlerheide.

Uit de evaluatie cameratoezicht Heerlen-Centrum blijkt dat de veiligheidssituatie sterk is verbeterd. De bewoners en de ondernemers ervaren sinds de invoering van cameratoezicht minder overlast, voelen zich veiliger en mijden er minder plekken. Bewoners en ondernemers zijn minder slachtoffer geweest van agressie en hebben dit minder vaak gezien. Het winkelend publiek geeft ook aan minder overlast te hebben ondervonden, maar het gevoel van veiligheid is nog niet verbeterd. Cameratoezicht leidt ook tot een efficiëntere en effectievere werkwijze en aansturing van de toezichthouders en politie op straat. Cameratoezicht is voor de politie een goed hulpmiddel voor de opsporing van een groot aantal delicten; delicten worden nu eerder opgespoord en cameratoezicht draagt bij aan vroegsignalering c.q. het voorkomen van overlast.

Mocht in de toekomst in overige gebieden dusdanige overlast of criminaliteit ontstaan dat cameratoezicht wenselijk c.q. noodzakelijk is, dan kunnen hier tijdelijke camera's geplaatst worden. Het overleg tussen de burgemeester, de Heerlense districtschef van politie en de Officier van Justitie beslist over de inzet van dit instrument.

SO - 7056 Toekenning knelpuntenbudget bodemsanering

Heerlen krijgt van het ministerie van VROM anderhalf miljoen euro voor saneringen van bodemverontreinigingen. Het geld is afkomstig uit de zogenaamde knelpuntenpot van het ministerie die bestemd is om de vaak zeer dure saneringsoperaties mogelijk te maken.

Het geld wordt besteed aan de sanering van drie verontreinigde terreinen: het voormalige terrein van Openbare Werken aan de Voskuilenweg, Het ernaast gelegen zogenaamd 'Corusterrein' en het voormalige terrein van Openbare Werken aan de Nieuwstraat in Hoensbroek.

Op al deze terreinen moet op termijn woningbouw plaatsvinden. Omdat de bodem echter te zeer verontreinigd is om er woningen op te bouwen, moet de bodem eerst gesaneerd worden. Nadat de grond bouwrijp gemaakt is, zullen derden woningbouwplannen ontwikkelen en realiseren.

De gemeente is blij met de subsidie, omdat deze de realisatie van de woningbouwplannen in deze belangrijke gebieden dichterbij brengt.


-----------------------
p e r s


---- --