Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-385       |
|                                            |Arnhem|19 april 2005  |
|                                            |,     |               |
PROVINCIE STELT 1,5 MILJOEN EURO BESCHIKBAAR VOOR PROEF VOOR BETERE AANSLUITING REGIOTAXI OP BUSSEN IN RIVIERENLAND

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben ingestemd met subsidieaanvragen van Arriva en Personenvervoer Vijfstromenland B.V. voor de uitvoering van het project 3B. Het gaat in totaal om een bedrag van 1,5 miljoen euro. Het 3B-project is bedoeld om reizigers uit de Regiotaxi naar het reguliere busvervoer over te laten stappen door deze overstap te verbeteren, een combikaartje te introduceren en goede reisinformatie te geven. Reizigers die straks met de Regiotaxi gaan, kopen het speciaal daarvoor ontwikkelde 'combikaartje'. De prijs van een enkele reis met dit combikaartje is 5,5 euro of 7 euro, afhankelijk van de reisafstand naar de dichtstbijzijnde bushalte voor de overstap op de reguliere bus. Met dit kaartje kan van huis uit met de Regiotaxi naar de dichtstbijzijnde bushalte worden gereisd en vervolgens onbeperkt met de bus binnen Rivierenland. De reiziger krijgt een aansluitgarantie: als er niet binnen 5 minuten een overstap op bus mogelijk is, wordt een alternatief aangeboden. Ofwel het afzetten op een andere bushalte ofwel het maken van de gehele rit met de Regiotaxi zonder extra kosten. Het 3B-concept zal naar verwachting leiden tot een reizigersgroei en een bijdrage leveren aan het betaalbaar houden van de Regiotaxi.

Innovatie
Het is nieuw in Nederland dat dit 3B-concept aansluiting zoekt tussen Regiotaxi en regulier OV via Dynamische Reisinformatie Systeem (DRIS). Om te voorkomen dat reizigers door vertraging van de bus langer dan 5 minuten moeten wachten, is informatie nodig over de actuele vertrek- en aankomsttijden van de bus. DRIS biedt een aantal voordelen voor reizigers. Zo krijgen vervoerders actuele informatie over plaats van de (bus)voertuigen, krijgen reizigers mogelijkheden om via internet of per sms informatie te ontvangen over actuele vertrektijden en krijgt de provincie actuele monitoringsgegevens. De subsidie wordt gefinancierd uit het Innovatieprogramma Openbaar Vervoer. Hiermee wil de provincie Gelderland de bereikbaarheid en leefbaarheid verbeteren door reizigersgroei in het Openbaar Vervoer, het instandhouden van de basismobiliteit en het verhogen van de kostendekkingsgraad.

Financiële beheersbaarheid Regiotaxi
Het huidige systeem van Regiotaxi legt een groot beslag op de provinciale middelen voor Openbaar Vervoer. Hoe meer er met de Regiotaxi wordt gereisd, des te hoger zijn de kosten voor de provincie. Verschuiving van het aantal ritten van Regiotaxi naar ritten met de reguliere bus draagt bij aan een betere financiële beheersbaarheid van de Regiotaxi.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij afdeling Communicatie, Everdien Gunsing, tel. (026) 359 9065 of e-mail e.gunsing@prv.gelderland.nl of bij de projectleider van het innovatieprogramma Openbaar Vervoer, Mijnke van Kleef, tel. (026) 359 94 61 of e-mail: w.van.kleef@prv.gelderland.nl.


---- --