Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 19 april 2005                                |


1. Herbestemming militaire terreinen
Er zal pas definitief medewerking verleend worden bij de herbestemming van 16 voormalige militaire terreinen in Brabant op basis van een plan van aanpak dat door het ministerie van LNV wordt opgesteld. Dat delen Gedeputeerde Staten mede in een brief aan het ministerie. Bij de herontwikkeling van 6 van deze terreinen met bebouwing willen Gedeputeerde Staten overleggen met de minister van LNV indien er zich knelpunten voordoen met het provinciale beleid. De overige 10 terreinen krijgen een natuur- en landschapsbestemming. In het totaal moet er E5 miljoen door de Staat verdiend worden om de sloop van voormalige militaire installaties ten bedrage van E11 miljoen mogelijk te maken. De provincie had in 2000 aangegeven alle voormalige militaire terreinen (toen 30) een herbestemming te willen geven. Daarbij werd uitgegaan van een onderlinge samenhang tussen de "rode"en "groene"terreinen. In de tussenliggende tijd zijn de terreinen deels door het ministerie van Defensie overgedragen aan het ministerie van LNV.

2. Aangepast bouwen in rivierbeddingen
Noord-Brabant gaat meewerken aan een experiment van het ministerie van VROM voor aangepast bouwen in de winterbedding van rivieren. Maar er zijn in Brabant meer locaties voor aangepast bouwen denkbaar dan het ministerie voorstelt. Dat melden Gedeputeerde Staten aan het ministerie van VROM. Gedeputeerde Staten stellen voor om de lijst met mogelijke locaties uit te breiden. Nu staat alleen de Lithse Ham op de lijst maar er zijn in Brabant meerdere locaties denkbaar. Gedeputeerde Staten denken daarbij aan het bedrijventerrein Fort Bouw/De Klerk aan de Afgedamde Maas bij Woudrichem, de Oude Haven bij Drimmelen, de Koninginnedijk in Grave, de betonfabriek van Oort in Lithoyen, de Heus in Ravenstein, jachthaven de Maaspoort in 's-Hertogenbosch, jachthaven de Meerpaal in Raamsdonkveer en de Rivierkade in Geertruidenberg.

3. Streekplanafwijking Educatief centrum Heeze Leende
Het pand 't Huisven in het gebied de Groote Heide in Heeze Leende, kan mogelijk dienst doen als kantoor en educatief bezoekerscentrum voor de Groote Heide. GS willen een afwijking toe staan van het streekplan voor het gebruik van een cultuurhistorisch waardevolle ontginningsboerderij. Dit betreft vooral het kantoorgedeelte voor de bosgroep binnen het bestaande gebouw. Het gebied de Groote Heide wordt door Brabant Water, het Brabants Landschap en Bosgroep Zuid-Nederland verder ontwikkeld. Centraal staan water-, natuur- en landschapsdoelstellingen.

4. Verplaatsing intensieve veehouderijen
Met 16 intensieve veehouderijen zijn in Brabant het afgelopen jaar aankoopovereenkomsten gesloten in het kader van de verplaatsingsregeling. Daardoor wordt een verhuizing van de bedrijven uit gebieden met hoge natuur- en landschapswaarden mogelijk. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage Locaties Intensieve Veehouderij voor de periode 15 juni 2004 - 1 april 2005. Voor de tweede tranche van de provinciale verplaatsingsregeling hebben zich 105 bedrijven aangemeld. Dat komt omdat de vergoedingen zijn verhoogd. Uit het rapport blijkt verder dat voor de planvorming en inrichting van landbouwontwikkelingsgebieden één gemeente subsidie heeft aangevraagd. Tien andere gemeenten hebben hiervoor een aanvraag in voorbereiding. Gedeputeerde Staten zenden de voortgangsrapportage naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

5. Brabantse Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen
Het voorstel voor de oprichting van een Brabantse Herstructureringsmaatschappij voor Bedrijventerreinen wordt door Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten gezonden na advisering door de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Statenbeleid. Op dit moment zijn zo'n 5500 van de in totaal 16.500 hectare bedrijventerrein in Noord-Brabant verouderd. De oprichting van een herstructureringsmaatschappij moet ertoe leiden dat in de periode tot 2015 1.295 hectare bedrijventerrein opnieuw ingericht worden.
Het ondernemingsplan voor dit herstructureringsfonds voorziet in een kennis en expertise unit en een participatiefonds. Voor de kennis- en expertise unit trekt de provincie tot 2007 jaarlijks een bijdrage van E 600.000 uit. Het participatiefonds gaat uit van E 34,5 miljoen (E 4,5 miljoen vanuit de NV BOM en E 30 miljoen vanuit de provincie).

6. Grond en opppervlaktewater
Het plan voor het beheer van grond- en oppervlaktewater in Noord-Brabant zijn door Gedeputeerde Staten als ontwerp voor advies naar de Integrale Commissie voor Milieu en Water gezonden. De plannen voor het inrichten en beheer van watersystemen zijn in overleg met de waterschappen, landbouw en natuurorganisaties opgesteld. Zij geven de doelstellingen van het beleid ten aanzien van grond- en oppervlakte water weer en zijn daarmee kaderstellend voor de waterschappen. Dat betreft dan waterkwaliteit en waterkwantiteit in relatie tot de functie van het watersysteem ten aanzien van bijvoorbeeld landbouw of natuur. Daarmee is het plan voor het gewenst grond- en opperwaterregime van belang bij onder andere de uitwerking van de reconstructie. Het opstellen van het plan is een uitwerking van de Vierde Nota Waterhuishouding van het Rijk. De Brabantse aanpak komt op hoofdlijnen overeen met die van de overige provincies. Ten aanzien van de rollen van waterschappen en gemeenten bij de aanpak van het waterregime in stedelijke gebieden bestaat nog geen overeenstemming.

7. Ammoniak en Stank
In 2003 daalde de uitstoot van ammoniak in Noord-Brabant ten opzichte van 2000 met 18%, hetgeen veroorzaakt werd door een daling van het aantal gehouden kippen en varkens. Het aantal geregistreerde bedrijven daalde in het totaal met 7%, het aantal geregistreerde bedrijven in de extensiveringszones van de reconstructieplannen daalde met 18%. In het totaal gaat het om 305 ondernemingen. Ook rondom dorpen stoppen intensieve veehouderijen. Dat zijn enkele conclusies uit de rapportage ammoniak en stank over 2003 die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu zenden.

8. Het Groene Woud als merk
Er wordt een bijdrage van E25.000 beschikbaar gesteld voor een project dat tot doel heeft "het Groene Woud"als merk voor een duurzame ontwikkeling van het toekomstige nationale park tussen Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch te vestigen. Zo kunnen ondernemers, agrariërs en burgers hun krachten beter bundelen en profijt trekken bij het profileren van producten en activiteiten. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Ook worden de Brabantse ervaringen op dit punt ingebracht in een Europees initiatief in het kader van het programma voor de vernieuwing van het landelijk gebied Leader+ tijdens een conferentie in Cork. Het Groene Woud Streekfestival op 26 juni tijdens de week van het landschap zal een eerste tastbare uitwerking zijn.

9. Zwemwater
De plassen bij de campings de Roerdomp in Westelbeers, de Holenberg in Schaik en de Ottermeerhoeve in Roosendaal zijn populaire zwemplassen. Gedeputeerde Staten kennen de plassen het predikaat zwemwater voor een periode één jaar. De plassen vallen daarmee onder de provinciale controle op de kwaliteit en veiligheid van zwemwater. Gedurende het jaar wordt bezien of het zwemwater aan de kwaliteits- en veiligheidseisen definitief voldoet. De voorlopige toekenning van de zwemplas bij het Autotron in Rosmalen wordt met één jaar verlengd. De plas Kienehoef in St.Oedenrode en Biesbosch Marina in Drimmelen krijgen een voorlopige erkenning voor twee jaar, de zwemplas De Fuut in Heeze-Leende wordt definitief aangemerkt als zwemwater. Vanwege het geringe gebruik als zwemplas wordt de erkenning van de Kurenpolder surfplas ingetrokken en dat geldt ook voor het Engelermeer Oost omdat door werkzaamheden het water niet aan de kwaliteitseisen voldoet.

10. Waterbodems met nikkel en arseen
Het is niet wenselijk om met het ontwikkelen van provinciaal beleid ten aanzien van waterbodems met verhoogde gehalten aan nikkel en arseen vooruit te lopen op landelijke initiatieven. Dat schrijven Gedeputeerde Staten aan de Noord-Brabantse Waterschapsbond in antwoord op een brief waarin gevraagd wordt om een standpunt over het verwerken op het droge van verontreinigde baggerspecie.

11. Fourageergebieden smienten en ganzen
De Beerse Overlaat en de Vughtse Gement worden mogelijk aangewezen als fourageergebieden voor smienten en ganzen. Dat houdt in dat agrariërs subsidie kunnen krijgen voor de opvang van deze diersoorten. Gedeputeerde Staten leggen het besluit ter visie van 25 april tot en met 9 mei. In juni zal het college een definitief besluit nemen.

12. Geld voor omgevingslawaai
Op grond van de Europese regelgeving is de Wet Geluidhinder aangepast en krijgt de provincie een aantal nieuwe taken bij het bestrijden van omgevingslawaai. Daarvoor krijgt de provincie voor de periode 2004-2007 een bijdrage voor de apparaatskosten. Gedeputeerde Staten wijzigen de provinciale begroting en dienen daartoe voorstellen in bij de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

13. Dienstreis hergebruik stortplaatsen
Twee ambtenaren van de provincie krijgen van Gedeputeerde Staten toestemming om een vergadering van de stuurgroep van het Europese project voor het hergebruik van stortplaatsen in Bilbao bij te wonen. De provincie is de trekker van dit project waaraan partners uit Spanje, Italie, Litouwen en Nederland meewerken.

14. Accountantsverklaring Jaarrekening 2004
De externe accountant van de provincie heeft de jaarrekening 2004 van de provincie onderworpen aan de jaarlijkse controle. De accountant heeft een goedkeurende verklaring afgegeven over de getrouwheid van de lasten, de baten en de balansmutaties van de jaarrekening. De accountant kan geen oordeel geven over de rechtmatigheid van de jaarrekening. Dit heeft te maken met de door de minister van BZK aangebrachte verzwaring van de reikwijdte van de rechtmatigheidcontrole.

15. Opdrachtverlening automatiseringsproject
Voor de begeleiding en ontwikkeling van een automatiseringsproject voor het voorbereiden en uitvoeren van infrastructurele werken, verlenen GS opdracht aan het bedrijf ISSUE. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van 30.400 euro.

16. Vijfde wijziging begroting 2005
Voor een vijfde wijziging van de provinciale begroting 2005 hebben GS een voorstel aan Provinciale Staten opgesteld. De wijziging heeft betrekking op de financiële consequenties van eerder door Provinciale Staten genomen besluiten.

17. Buitenzonwering provinciehuis
De zonwering aan de zuidgevel van de eerste verdieping van het provinciehuis is dringend aan vervanging toe. GS geven het bedrijf F. Tielemans B.V. opdracht deze ter vernieuwen. De kosten van de vervanging zijn 18.621 euro exclusief BTW.

18. Samenwerking met de provincie Antwerpen
Samenwerking tussen de Brabantse en de Gewestelijke Ontwikkelings Maatschappij (Antwerpen) rondom de thema's gezondheidszorg, farmacologie en medische technologie, rondom de Vlaams/Nederlandse gemeenten Baarle-Hertog,Baarle Nassau, samenwerking tussen bibliotheekcentrales en culturele instellingen en de grensoverschrijdende samenwerking bij rampen. Dat zijn enkele elementen uit het programma voor 2005 dat de samenwerking tussen de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Vlaamse provincie Antwerpen regelt. Het programma is door Gedeputeerde Staten vastgesteld.

19. Subsidieplafond integraal ouderenbeleid
Voor het aanvragen van subsidies uit het projectenprogramma voor integraal ouderenbeleid is in 2005 in het totaal een bedrag van E450.000 beschikbaar. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Projectaanvragen kunnen betrekking hebben op de verbetering van de beeldvorming van ouderen, ten aanzien van wonen, zorg en welzijn,, versterking van de kleinschaligheid en diversiteit op het gebied van wonen en zorg voor dementerende ouderen en verbetering van de solidariteit tussen generaties.

20. Onderzoek Jeugdzorg
Er komt een onderzoek naar de aansturing van de jeugdzorg, in aansluiting op een eerder ingezet onderzoek naar de financiele situatie van instellingen in de jeugdzorg. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Met het onderzoek is een bedrag van E50.000 gemoeid.

21. Ruimtelijke plannen
De verzamellijst van verleende verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening (afwijkingen van bestemmingsplannen) wordt goedgekeurd. Het bestemmingsplan buitengebied 1998 van de gemeente Reusel de Mierden en het bestemmingsplan Kruidenbuurt Noord van de gemeente Eindhoven worden gedeeltelijk goedgekeurd.


---- --