Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: 'Ajax-supporters niet meer met de trein' Uitzenddatum: Di. 19 april 2005, 20.30u

Treinen

Ajax-supporters mogen voorlopig niet meer met de trein reizen, als het aan de Nederlandse Spoorwegen ligt. Zondag vernielden hooligans twee treinen. Het bedrijf praat nu met de Amsterdamse voetbalclub over âbetere vervoersafsprakenâ. Als er geen goede regeling komt, âstopt de NS helemaal met dat vervoerâ. In Netwerk een gesprek met NS-topman Veenman.

Schade
Na Feyenoord-Ajax brachten hooligans van Ajax zondag enorme schade aan aan twee treinen. De NS is nu in overleg met een aantal partijen, zoals het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), over de maatregel om een aantal uitwedstrijden geen Ajacieden te vervoeren. Veenman: âWe hebben niet een vervoerplicht om onze spullen te laten slopen.â

Boycot
Het boycotten van supporters is nog niet eerder voorgekomen. Drie jaar geleden spraken de spoorwegen met de KNVB en de gemeenten af om het vervoer van voetbalsupporters te staken als ze zich blijven misdragen. Bij een eerste overtreding krijgt de club van voetbalfans een gele kaart of waarschuwing. Gaan ze nog een keer in de fout dan wordt er een rode kaart opgelegd of krijgen supporters een reisverbod. âDit weekeinde zijn de overtredingen zo zwaar dat een rode kaart kan worden gegeven,â aldus een woordvoerder van de NS.

Claims
De spoorwegen willen de schade verhalen op zowel Ajax als Feyenoord. Er zijn kosten gemaakt voor het inzetten van bussen doordat allerlei treinen uitvielen. Daarbij komt nog de materiële schade. Er worden ook schadeclaims van reizigers verwacht; zij werden tot in de avond getroffen door oponthoud.