Gemeente Vlaardingen


Nieuw: Servicepunt Leerplicht
19 april 2005

Wethouder Attema opent het Servicepunt Leerplicht

Dinsdag 19 april was de Dag van de Leerplicht. Op deze dag opende wethouder Anny Attema het eerste Servicepunt Leerplicht van Vlaardingen bij de VOS aan de Claudius Civilislaan. Voor zover bekend is dit zelfs het eerste Servicepunt Leerplicht van heel Nederland. Bij het Servicepunt kunnen medewerkers van de school, maar ook leerlingen iedere dinsdagmiddag terecht met al hun vragen over leerplicht.

Het servicepunt biedt informatie en advies en moet de drempel verlagen om met vragen naar de leerplichtambtenaren te stappen. Leerlingen kunnen bij het servicepunt terecht met vragen als:
* De week voor de zomervakantie heb ik bijna geen les meer. Kan ik alvast op vakantie gaan?

* Is spijbelen strafbaar?

* Ik word een dag geschorst, kan dat zomaar?
* Is te laat komen ook een vorm van spijbelen?
* Kan ik vrij krijgen voor het suikerfeest?
* Ik ben 18 jaar, ben ik nog leerplichtig?
* Als ik mijn vmbo-diploma gehaald heb, moet ik daarna nog verder leren?

Verder kan de leerplichtambtenaar leerlingen doorverwijzen naar hulpverlenende instellingen en bemiddelen bij eventuele problemen tussen leerlingen en de school.

Het Servicepunt Leerplicht bij de VOS is een pilotproject. De gemeente wil, als het een succes blijkt te zijn, op meerdere scholen een servicepunt instellen. Er is gekozen voor de VOS als pilotschool omdat deze school al veel ervaring heeft met extra activiteiten voor leerlingen naast de lessen en omdat de VOS een ruimte beschikbaar stelt voor het Servicepunt.