Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Bericht uit het college

datum:
19 april 2005

nummer:
16

|                                                                              |
Op dinsdag 19 april 2005 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Aanvraag subsidie extra ondersteuning Begeleid Wonen Het college heeft besloten bij de provincie Zuid-Holland extra subsidie aan te vragen om het project 'Un bon paso pa futuro' te intensiveren. Dit project voor begeleid wonen kent twintig woonplekken voor Antilliaanse jongeren die wel zelfstandig willen wonen, maar dit om diverse redenen niet kunnen. Uit de evaluatie van het project blijkt onder andere dat er behoefte is aan meer gesprekken met de jongeren, een beloningssysteem, een groepsgerichte aanpak en training en ondersteuning van de coaches.

BTW en NV MAC
Het college neemt het standpunt in dat de 'inkoop BTW' vanaf 2003 uit het budget van de NV MAC wordt gehaald. Op 1 januari 2003 is namelijk de Wet op het BTW-compensatiefonds in werking getreden. Door de wetswijziging is NV MAC BTW-plichtig geworden. De BTW die zij aan de gemeente in rekening brengt over het aan haar verstrekte budget, moet zij afdragen aan de fiscus. De door de NV betaalde BTW mocht zij in vooraftrek brengen. De BTW component is dus voor de NV geen kostenpost meer sinds 2003.

Rapportage BTW-compensatiefonds
Het college nam de rapportage van PriceWaterhouseCoopers over het BTW-compensatiefonds voor kennisgeving aan. Onze gemeente is een nadeelgemeente. De gemeente heeft dit in begrotingen in de risicoparagraaf opgenomen en in de Najaarsnota 2004 onder financieel beleid. Het tekort over de jaren 2005 tot en met 2016 bedraagt ruim E 3,1 miljoen. De lagere bijdrage aan NV MAC (zie besluit BTW en NV MAC) compenseert dat bedrag met E 350.000,- per jaar.

Jaarverslag Bijzonder Onderzoek over 2004
Het college nam kennis van het jaarverslag Bijzonder onderzoek 2004. In 2004 werden in totaal 130 bijzondere bezoeken afgerond. In 80 gevallen werd geconstateerd dat de betrokkene inkomsten uit arbeid had ontvangen zonder deze aan Sociale Zaken door te geven. Ook werd bij 50 klanten geconstateerd dat zij de wettelijke informatieverplichting niet waren nagekomen. Het ging met name om het niet inleveren van het maandelijkse verantwoordingsformulier of het niet reageren op een uitnodiging voor een gesprek bij Sociale Zaken.

Extra zondagopenstelling 1 mei 2005
Door Woonboulevard Capelle is een verzoek ingediend voor ontheffing van de Winkeltijdenwet voor zondag 1 mei van 12.00 uur tot 17.00 uur. Er worden die dag diverse demonstraties gegeven van oude ambachten. Het college verleende de vergunning.


---