Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 19 april 2005

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Wet openbaarheid van bestuur gewijzigd (2005/8481) Per 14 februari 2005 is de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gewijzigd. In deze wet wordt geregeld welke informatie waarover de overheid beschikt, wel en niet openbaar is. De wetswijzigingen zijn het gevolg van de invoering van Europese regelgeving (Verdrag van Aarhus). De wijzigingen gaan over openbaarheid van milieu-informatie en over algemene informatieverzoeken op grond van de Wob. Wat betreft deze algemene verzoeken om informatie, zijn dit de belangrijkste wijzigingen:


* Gemeenten zijn nu verplicht om binnen twee weken, nadat een WOB-verzoek is ontvangen, op een verzoek te beslissen. De wijziging houdt in dat gemeenten voortaan de gevraagde informatie daadwerkelijk moeten verstrekken binnen vier weken nadat het verzoek is ontvangen.
* De verzoeker hoeft geen belang te hebben bij alle WOB-verzoeken.
* De gemeente is bij alle WOB-verzoeken verplicht de verzoeker behulpzaam te zijn bij het nader preciseren van het verzoek.
* De gemeente is verplicht bij alle WOB-verzoeken de informatie in een door de verzoeker gewenste vorm te leveren.

Het college heeft nu kennis genomen van de aangepaste eisen die gelden voor alle informatieverzoeken. Over de gevolgen van de wijzigingen in de openbaarheid van milieu-informatie, ontvangt het college in de loop van het jaar een nader voorstel.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Toezicht Wet Kinderopvang (2005/3054)
Op 1 januari 2005 is de Wet Kinderopvang in werking getreden. Op grond van deze wet heeft het college het team technische Hygiënezorg van de GGD-Midden-Nederland aangewezen als gemeentelijke toezichthouders voor het toezicht op de kwaliteitseisen van de geboden kinderopvang. De houders van kindercentra en gastouderbureaus zijn hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.

Voortzetting Brede School (2005/6940)
Het project de brede school Nieuwegein loopt eind 2005 af. Het college heeft besloten in te stemmen met de verzelfstandiging van de brede school in Wijkersloot en de start van een brede school in Fokkesteeg. De brede school in Wijkersloot zal na 2005 zelfstandig verder gaan.

Overeenkomst geldlening Hospice (2005/8595)
De ondertekening van de overeenkomst van geldlening heeft 13 april plaats gevonden onder voorbehoud van goedkeuring door het college. Het college heeft de geldlening nu officieel goedgekeurd.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Reclame op sportparken (2005/6793)
In verband met de realisatie van sportpark Galecopperzoom worden de gemeentelijke richtlijnen voor reclame-uitingen op de gemeentelijke sportparken (uit 1976) op onderdelen in een nieuw jasje gestoken. Het betreft de bordreclame om de gemeentelijke sportvelden. Voor andere reclame-uitingen op de sportparken moet in het kader van de bouwvoorschriften altijd een vergunning worden aangevraagd bij de afdeling Bouw en Woningtoezicht van de gemeente.

Vrijstellingsprocedure dierenweide Galecop (2005/8568) De gemeente Nieuwegein heeft een bouwaanvraag ingediend voor het realiseren van een dierenweide in Galecop. Binnen de huidige bestemming is het niet mogelijk om alle onderdelen van de dierenweide (zoals een dierenverblijf) te realiseren. Daarom heeft het college besloten een artikel 19 vrijstellingsprocedure te starten. Het plan wordt vier weken ter inzage gelegd. Hierover verschijnt nog een openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Bezwaar op kapvergunning gedeeltelijk gegrond (2005/744) Het college heeft eind december een kapvergunning verleend voor het vellen van twee populieren nabij het Wenckebachplantsoen. De heer B heeft bezwaar hiertegen gemaakt. Na heroverweging en zorgvuldige afweging van de betrokken belangen heeft het college besloten de bezwaren gedeeltelijk gegrond te verklaren. De kapvergunning blijft in stand. Wel heeft het college alsnog een herplantplicht opgelegd om twee Italiaanse populieren terug te planten.

Ondertekening convenant gemeente en Rijkswaterstaat over op afstand bedienbare bruggen (2005/6785) Voor de uitvoering van het op afstand bedienen van de bruggen binnen Nieuwegein is een convenant opgesteld met Rijkswaterstaat over het gebruik van de bedieningsruimte vanaf de Prinses Beatrixsluis te Nieuwegein. Daarbij stelt Rijkswaterstaat de noodzakelijke ruimte en faciliteiten beschikbaar, terwijl de gemeente zorg draagt voor de aanpassing van de bedieningsruimte, de investeringskosten van bedieningsapparatuur en de onderhoudskosten van die apparatuur. In het convenant is een en ander uitgewerkt.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Artikel 42 brief VSP over telefoon- en UMTS-masten (2005/7809) Het college heeft een artikel 42 brief beantwoord van de Verenigde Senioren Partij over de gezondheidseffecten van telefoon- en UMTS-masten en over de procedures die in Nieuwegein worden gevolgd bij een vergunning voor plaatsing.

Herontwikkeling plandeel lamellen (2005/8460)
Door stagnerende verkoop van het oorspronkelijke plan Desiderio is een nieuw woningbouwplan ontwikkeld in het plandeel de Lamellen van Blokhoeve. Deze herontwikkeling heeft geleid tot een plan met 25 woningen van het type RIVA. De bouwvergunning is al verleend. Het college heeft kennisgenomen van deze herontwikkeling.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/8480) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 21-4-2005