Gemeente Overbetuwe


Leerplicht, neem 't niet te licht!

Op dinsdag 19 april bezocht wethouder Frank van Rooijen samen met de leerplichtambtenaar een aantal basisscholen in Overbetuwe. Tijdens het bezoek overhandigde de wethouder de eerste `Kidskist' aan de directeuren van deze scholen.

De kidskist bevat onder andere informatie over wapens, discriminatie, normen- waarden, pesten, geweld en is bestemd voor leerlingen en docenten van het primair onderwijs. De kidskist wordt uitgegeven door de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld. Door samenwerking en bundeling van budgetten binnen de gemeenten en scholen is de realisatie van de kidskist tot stand gekomen. Tijdens het bezoek werd verder ingegaan op het belang van het leerplichtbeleid.

Leerplicht in Overbetuwe In de gemeente Overbetuwe heeft leerplicht de afgelopen tijd veel aandacht gehad. Sinds de aanschaf van het nieuwe leerplichtadministratiesysteem heeft de gemeente de meeste leer- en particeelleerplichtige jongeren in beeld en kan zo ook een preventieverre rol vervullen.

Daarnaast komen steeds meer vragen over extra verlof of vakantie buiten de vastgestelde schoolvakanties. Een extra vakantie is in principe niet toegestaan. In bepaalde gevallen kan de schooldirecteur en/of de leerplichtambtenaar hiervan afwijken. De steeds wisselde vormen van onderwijs maken het voor jongeren ook lastig om een juiste schoolkeuze te maken. Veel leerlingen vallen daarom voortijdig uit. Om leerlingen, ouders en scholen te ondersteunen heeft de leerplichtambtenaar een breed netwerk tot zijn beschikking. Juist deze netwerkfunctie maakt de leerplichtfunctie voor alle deelnemers zo belangrijk.

Dag van de Leerplicht
Dinsdag 19 april was de landelijke "Dag van de Leerplicht", vandaar dat de gemeente op deze dag de eerste kidskist aanbood. Op deze dag wil het ministerie het belang van leerplichthandhaving onder de aandacht brengen bij het gemeentebestuur, politie, scholen, leerplichtige jongeren en hun ouders. Handhaving van de leerplicht speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten.