VVD



Nieuws

19 apr 2005 - Charlie Aptroot (VVD) pleit voor
meldpunt Ondernemersonvriendelijk Overheid

VVD-Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot wil dat het ministerie van Economische Zaken een meldpunt bewerkstelligt waar ondernemers hun grieven over de overheid kunnen melden. Het doel van het meldpunt Ondernemersonvriendelijk OverheidsGedrag (OOG) is om het overheidsoptreden zo ondernemersvriendelijk mogelijk te maken.

Aptroot wil dat het ministerie zo snel mogelijk werk maakt van zijn plan. ,,Ik zie het te vaak gebeuren dat ondernemers volslagen onterecht de dupe zijn van ondernemersonvriendelijke gemeentebesturen of soortgelijke instanties. Plannen om een nieuw zonnescherm op te hangen, worden tegengewerkt. Burgemeesters die buiten de normale procedure om zich mengen in ruimtelijkeordeningsdossiers. Ik heb het allemaal gezien en ik wil dat er zo snel mogelijk actie ondernomen wordt om het vertrouwen in de overheid bij ondernemers te herstellen'', zegt Aptroot in een reactie.

De kern van het voorstel is het publiek maken van slecht overheidsoptreden. Dit zijn dus niet alleen gemeenten, maar ook provincies, waterschappen, de belastingdienst, ministeries of organisaties zoals de Voedsel- en Warenautoriteit of de Arbeidsinspectie. Als de klachten gegrond zijn, worden deze openbaar gemaakt. Dat werkt preventief, want overheden vinden dat niet aangenaam! Tevens zullen goed presterende overheden op die manier beloond worden voor het goede werk. De minister en staatssecretaris van Economische Zaken moeten vervolgens actie ondernemen, er voor zorgen dat herhaling in de toekomst wordt voorkomen. Ze moeten zelf maatregelen nemen, of andere overheden dat laten doen, goedschiks of kwaadschiks. ,,Uiteindelijk moet een ondernemer in Nederland zich op zijn gemak voelen en niet onterecht worden tegengewerkt door de overheid. Door het instellen van een meldpunt drukken we precies op de pijnlijke plekken bij slecht functionerende overheidsdiensten. Eigenlijk is het een brevet van onvermogen. En dat is nodig. Nederland moet gewoon weer een ondernemersland worden'', concludeert Aptroot.