Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 april 2005


Vragen van de leden Timmermans, Blom en Eijsink (allen PvdA) aan de minister van Defensie en de minister van Justitie


over wapensmokkel via vliegbasis Gilze-Rijen


1. Zijn begin deze maand via vliegbasis Gilze-Rijen twee Kalashnikov-geweren Nederland binnengesmokkeld?


2. Werden deze automatische wapens aangetroffen in een van de drie Apache helikopters die met een Russisch transportvliegtuig terugkeerden van een missie in Afghanistan? Zo ja, hoe zijn de wapens ontdekt?


3. Hoe vaak worden smokkelpraktijken ontdekt bij transporten die te maken hebben met verplaatsingen van defensiematerieel en -personeel naar het buitenland? Kunt u een overzicht geven van geconstateerde overtredingen en strafbare feiten in de afgelopen tien jaar? Is er sprake van een patroon, mede in het licht van eerder drugssmokkelpraktijken met een Marinevliegtuig vanuit de Antillen?


4. Worden alle militaire transporten uit het buitenland bij terugkeer naar Nederland door douane en marechaussee gecontroleerd? Zo ja, zijn deze controles vergelijkbaar met de controles van civiele transporten, intensiever of minder intensief? Zo nee, waarom niet?


5. Is er aanleiding, gelet op regelmatig voorkomende ernstige smokkelpraktijken bij Defensie, het toezicht en de controle op militaire verplaatsingen naar en van het buitenland te intensiveren? Zo ja, op welke wijze gaat u hier invulling aan geven? Zo nee, waarom niet?


6. Deelt u de mening dat de reputatie van Defensie en de krijgsmacht ernstige schade oploopt door het regelmatig voorkomen van deze praktijken?


7. Is Defensiepersoneel betrokken bij de smokkel van Kalashnikovs via Gilze-Rijen? Hoe ver staat het onderzoek naar deze verdachten? Is inmiddels vervolging ingesteld?


8. Wilt u, gelet op de ernst van de zaak, op korte termijn deze vragen beantwoorden?


Het Nederlands Dagblad van 20 april 2005