Gemeente Capelle a/d IJssel

College naar Onderonsje

Het college voor eetcafe 't Onderonsje

Foto: Mirjam van der Herk, fotobureau Dijkstra

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 11 april een lichtbak met de naam t Onderonsje geschonken aan dit bijzondere eetcafé aan het Hollands Diep 65-67. Het eetcafé is speciaal bestemd voor mensen met een verstandelijke beperking.

Na de onthulling van de lichtbak at het college mee van het koude en warme buffet dat door de begeleiders in het eetcafé was verzorgd. Het was die avond een gezellige drukte in het eetcafé want naast het college was ook de opkomst van stamgasten vanwege de feestelijke gelegenheid groter dan normaal.

Op 9 september 2004 verrichtte wijkwethouder Tineke Keuzenkamp al de officiële opening van eetcafé t Onderonsje. Daarbij kwam ter sprake dat het eetcafé graag wat meer zichtbaar wil zijn voor bezoekers en de taxichauffeurs, die de bezoekers brengen. Het aanbrengen van een lichtbak leek een goede oplossing maar daarvoor had de organisatie geen geld. Aangezien het college het eetcafé graag wil ondersteunen bij haar activiteiten, heeft zij budget gezocht en gevonden voor de lichtbak. Nu is van grote afstand zichtbaar waar zich eetcafé t Onderonsje bevindt.

De klanten die bij t Onderonsje komen eten zijn allemaal mensen met een verstandelijke beperking. Zij wonen zelfstandig in een eigen gehuurd huis en worden begeleid door de ASVZ Zuid West afdeling BZW (Begeleid Zelfstandig Wonen).

Iedere maandag-, woensdag- en donderdagavond kookt een aantal begeleiders voor hen. Wel moeten ze zich van te voren zelf aan- of afmelden. Vanaf 17.00 uur wordt dan samen tafel gedekt, gegeten, spelletjes gedaan of TV gekeken. Daarnaast kan iedereen vragen stellen en ervaringen bespreken, die met het zelfstandig wonen te maken hebben. Een maaltijd met nagerecht en koffie of thee kost 4 ,-.