Gemeente Amsterdam

Een loket voor burgers met goede ideeën op het gebied van burgerschap 20 april 2005 - Marga Kuperus

Het college van B&W heeft ingestemd met de instelling van een Meldpunt Goede Ideeën. Burgers en professionele organisaties kunnen vanaf nu terecht bij een loket met voorstellen voor projecten die bijdragen aan het versterken van burgerschap, integratie, participatie en emancipatie. Het college heeft in 2005 voor het Meldpunt een bedrag van EUR 600.000 ter beschikking gesteld. Vijftig procent komt uit het budget van het Actieplan `Wij Amsterdammers' en vijftig procent uit het Werkbudget Diversiteit 2005.

De behoefte aan een centraal meldpunt voor goede ideeën uit de stad kwam na de moord op Theo van Gogh naar voren. De gemeente wordt sinds november vorig jaar met grote regelmaat benaderd door Amsterdammers met ideeën om de onderlinge verhoudingen in de stad goed te houden door met elkaar in gesprek te blijven en samen activiteiten te ontplooien.

Voor maatschappelijke initiatieven die tot doel hebben het Wij-gevoel te stimuleren is in het kader van het Actieplan `Wij Amsterdammers' financiële en publicitaire ondersteuning mogelijk met een waarderingssubsidie tot een bedrag van EUR 10.000. Voor initiatieven vanuit Amsterdamse vrijwilligerorganisaties bestaat er binnen de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling een subsidieregeling, de Subsidieverordening Integratie en Participatie.

Voor professionele organisaties die ideeën hebben om het Wij-gevoel, burgerschap, diversiteit, integratie en emancipatie te bevorderen, staan deze mogelijkheden niet open. Het gaat om voorstellen voor grote projecten, die een stadsbrede uitstraling hebben. Binnen de bestaande subsidiemogelijkheden is er geen voorziening voor dergelijke initiatieven, waardoor deze vaak waardevolle ideeën tussen wal en schip dreigden te vallen. Het Meldpunt Goede Ideeën voorziet in deze lacune en is vanaf nu het loket voor alle Amsterdammers met goede ideeën.

E-mailadres: MeldpuntGI@amsterdamleeftsamen.nl

Het meldpunt bundelt bestaande subsidiestromen en gelden uit het Actieplan `Wij Amsterdammers', zodat snel op goede initiatieven van enthousiaste Amsterdammers kan worden gereageerd.

Het Meldpunt Goede Ideeën is een van de onderdelen van het Project Burgerschap, dat parallel loopt aan het Actieplan `Wij Amsterdammers'. Het project behelst, naast het meldpunt, het in kaart brengen van alle burgerinitiatieven die in de stad plaatsvinden om inzicht te krijgen in het sociaal kapitaal van de stad en het ontwikkelen van een laagdrempelig instrument waarmee op buurt- en wijkniveau discussie over waarden en normen kunnen worden gefaciliteerd.

Pb-083

© Gemeente Amsterdam