Gemeente Breda

Bewoners Belcrum en Spoorbuurt positief over toekomst

Willemstraat_gr.jpg

De sociale leefbaarheid, sociale veiligheid en milieu vragen in de Spoorbuurt de komende jaren extra aandacht. Dat geldt ook voor de Belcrum.

Bewoners van beide buurten zien de toekomst positief tegemoet. Dit zijn enkele conclusies uit de jaarverslagen 2004 voor Belcrum en Spoorbuurt. In relatie tot de plannen voor Via Breda wordt de ontwikkeling van beide buurten gevolgd. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de beide jaarverslagen.

Jaarverslagen 2004

In de buurtplannen Belcrum en Spoorbuurt staan behoud en zo mogelijk verbetering van de woon- en leefomgeving centraal. Afgesproken is beide buurten te volgen. De afdeling Onderzoek en Informatie verzamelt jaarlijks concrete informatie over woningvoorraad, sociale en fysieke leefbaarheid, veiligheid, voorzieningen en milieu. Omdat in en rond de buurten nog weinig veranderd is zijn nog geen grote wijzigingen in de beleving van de bewoners te constateren. De buurtresultaten worden vergeleken met het Bredaas gemiddelde.

Spoorbuurt

De Spoorbuurt scoort slecht op de thema's milieu en veiligheid. Woningvoorraad en sociale leefbaarheid scoren onder het Bredase gemiddelde. De bewoners waarderen woningvoorraad, sociale leefbaarheid en voorzieningen beter dan de feiten aangeven. Dit zijn aandachtspunten voor het beleid. De toekomstverwachting van de bewoners is gunstig: in 2004 vonden steeds meer bewoners, zo'n 63%, dat de Spoorbuurt in de toekomst zal verbeteren.

Belcrum

Op de meeste thema's scoort Belcrum rond het gemiddelde. Woon- en leefklimaat, woningvoorraad en sociale leefbaarheid scoren over het algemeen goed. Op het gebied van milieu en veiligheid pakt de vergelijking minder positief uit. Net als beleving van voorzieningen en sociale leefbaarheid zijn dit aandachtspunten voor beleid. Steeds meer bewoners vinden dat de Belcrum er op vooruit gaat (20%), en de meerderheid 60%, verwacht dat de buurt er in de toekomst nog beter uit gaat zien.

Vervolg

De resultaten van de jaarverslagen zijn besproken met het Overlegplatform bewoners Via Breda. De gegevens uit beide jaarverslagen worden betrokken bij bestaand en nieuw beleid in de buurten en de omgeving zoals onder andere bij de plannen voor het Stationskwartier.

Breda, 20 april 2005