Ingezonden persbericht


Uitreiking NET-Trofee 2005 tijdens KansRijk

Nationale Energie Toekomst Trofee voor innovatieve financieringsconstructie

Nieuwegein, 20 april 2005 - De NET-Trofee 2005, een initiatief van het ministerie van VROM, is gewonnen door Seinen projectontwikkeling BV die met een innovatieve financieringsconstructie de energiebewuste renovatie van 300 huizen mogelijk maakte in een wijkverbeteringsproject in Groningen. Volgens de jury, onder leiding van dr. D.K.J. Tommel, voormalig staatssecretaris voor VROM, betekent het winnende project een doorbraak bij grootschalige renovatie van bestaande bouw. Iedere huiseigenaar kan namelijk deelnemen aan dit duurzame verbouwingsproject, omdat de opbrengsten altijd groter zijn dan de hypothecaire lasten. Huiseigenaren besparen gegarandeerd 650 euro per jaar, zonder dat zij zelf regelingen moeten treffen met externe partijen zoals het energiebedrijf. Deze innovatieve financieringsconstructie levert dus extra wooncomfort op, zonder extra woonlasten.

De trofee, vandaag uitgereikt op KansRijk, het evenement voor duurzaamheid en innovatie van SenterNovem, bestaat uit een kunstwerk van de beeldend kunstenaar Lydia Schröder en een geldbedrag van 25.000 euro, dat gebruikt moet worden voor een duurzaam project naar keuze.

De NET-Trofee publieksprijs is gewonnen door het project "Duurzaam Energieconcept `t Rieshout" in Zetten (gemeente Overbetuwe). Pepping Bouw in Kaatsheuvel ontwikkelde hiervoor een geheel nieuw warmtepomp concept waardoor de tuin van een huis al het ware als accu werkt. Dat de professionele jury de publiekskeuze niet volgde in toekenning van de NET-Trofee heeft te maken met de impact van het Groningse financieringsproject op langere termijn. Dick Tommel: "Er zijn vele honderdduizenden huizen die gerenoveerd moeten worden de komende jaren. Met dit concept kunnen de bewoners gemakkelijker over de financiële streep getrokken worden om hieraan mee te werken."

Energiebewust wonen en werken
De NET-Trofee van het Ministerie van VROM heeft tot doel om initiatieven op het gebied van energiebewust wonen en werken te stimuleren. Henk Seinen ontving de prijs vanmiddag uit handen van mevrouw mr. drs. A.W.H. Bertram, directeur generaal Wonen van VROM. Volgens Seinen is het vaak voor bewoners onbetaalbaar om hun woning energiezuinig te renoveren. Volgens zijn financieringsconstructie hoeft de huiseigenaar zelf niets te doen want hij regelt alles met alle betrokken partijen zoals banken, subsidieverstrekkers en bouwbedrijven.

Selectie
De winnaars van de NET-Trofee zijn gekozen uit vier genomineerde projecten die tijdens regionale voorrondes zijn geselecteerd. De twee verliezende nominaties waren: Woningcorporatie de Woonmensen in Apeldoorn (renovatieproject) en de gemeente Texel (klimaatbeleid voor de gebouwde omgeving). Over KansRijk 2005, hét evenement voor duurzaamheid en innovatie Circa 2.000 ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers ontmoeten elkaar op 20 april, bespreken ontwikkelingen en delen hun successen. Minister Brinkhorst (EZ) opende het KansRijk evenement. SenterNovem organiseert KansRijk 2005 in opdracht van de Ministeries van VROM, LNV, V&W en EZ, 20 april in het New Business Center in Nieuwegein. Enkele van de diverse nieuwsfeiten:
· Minister Brinkhorst kijkt vooruit naar het in juni geplande energierapport en bespreekt hoe het energiebesparingtempo moet worden verdubbeld naar 1,3% per jaar
· unieke samenwerking met de KRO draagt bij aan energiebesparing op de lange termijn
· Uitreiking van de Nationale Energie Toekomst Trofee

Over SenterNovem
SenterNovem stimuleert duurzame ontwikkeling en innovatie: we verbinden overheidsbeleid aan de praktijk van de markt én andersom. Zo leveren we een tastbare bijdrage aan een vitale samenleving, waar economische groei door verantwoord handelen plaats kan vinden in harmonie met onze leefomgeving. Senter-Novem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat kennis bundelt op drie kerngebieden:o innovatieo energie en klimaato milieu en leefomgeving.

Bedrijven, instellingen en overheden die duurzaamheid en innovatie willen bevorderen, kunnen voor ondersteuning terecht bij SenterNovem. Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing, milieuvriendelijke technieken en innovatieve producten. SenterNovem help ze vérder met: o financiële ondersteuning o opbouwen van netwerken voor samenwerking en het delen van kennis o kennis verspreideno opzetten en begeleiden van transitieprocessen o adviseren voor beleidsontwikkeling vanuit onze ervaring met het uitvoeren van regelingen en programma's. SenterNovem werkt vooral voor ministeries, maar ook voor decentrale overheden, de Europese Unie, het Internationaal Energieagentschap (IEA) en de Wereldbank. Vanuit vestigingen in Den Haag, Utrecht, Zwolle en Sittard werken circa 1.250 medewerkers dagelijks aan duurzame ontwikkeling en innovatie.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

SenterNovem
Susan van der Zwaag
Telefoon 030-2393570/06-54977772
s.van.der.zwaag@senternovem.nl