Vereniging Nederlandse Gemeenten

Verslag voortgezet algemeen overleg recreatiewoningen

Tijdens het VAO van 19 april in de Tweede Kamer zijn er verschillende moties ingediend door kamerleden. De teneur van vrijwel alle partijen was dat controles op permanente bewoning door gemeenten op een andere manier moet worden uitgevoerd. De Kamer vraagt aan de minister om meer regelgeving zodat gemeenten op een uniforme wijze gaan handelen. Tevens vroeg de Kamer aandacht voor het verband tussen permanente bewoning en de huidige woningschaarste.

Motie gedoogbeschikking

Een ruim gedeelde motie(Groen Links, PvdA, LPF en SP) van kamerlid van Veenendaal (VVD) kwam neer op een verzoek aan de regering om er voor te zorgen dat in gemeenten die niet aantoonbaar helder zijn geweest, bewoners die permanent in een recreatiewoning willen wonen, en dit voor de peildatum van 31 oktober 2003 ook al deden, een persoonsgebonden gedoogbeschikking kunnen krijgen en bij de gemeente op kunnen eisen.

Minister tornt niet aan gemeentelijke bevoegdheden

De minister maakt duidelijk dat de uitgangspunten van haar beleid hetzelfde blijven, waarbij de peildatum van 31 oktober 2003 gehanteerd blijft. Er wordt geen generaal pardon gehanteerd voor schrijnende gevallen. Minister Dekker wil ook niet tornen aan de bevoegdheden van gemeenten over de afweging van de uitgifte van persoonsgebonden beschikkingen (PGB) en/of bestemmingsplannen te wijzigen. Ze wil gemeenten wel oproepen ruimhartig te zijn met het afgeven van PGB en legaliseren activeren.

De minister gaat erop toezien dat provincies goed beargumenteren waarom ze een bestemmingswijziging niet toepassen. Verder wil de minister samen met het IPO en de VNG nader onderzoek doen naar de omkering van de bewijslast.

Onderzoek Deens Model

De minister geeft aan dat ze bezig is met een onderzoek naar een Nederlandse variant op het Deense Model. Het Deense Model hanteert het uitgangspunt dat gepensioneerden onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een PGB. Voor de zomer wordt hierover duidelijkheid geboden.

VNG eens met decentrale beleidskeuzes

De VNG is het eens met het decentrale uitgangspunt van de minister. Gemeenten bepalen zelf wat haar beleidskeuzes zijn.

Graag werken wij mee aan het onderzoek naar de omkering van bewijslast, hier wordt al lang naar gevraagd door gemeenten en kan de handhavinglast aanzienlijk helpen.

Het onderzoek naar een Nederlandse variant op het Deense model is lopende. Wij waken ervoor dat de invoering van dit model onevenredige extra handhavingslast voor gemeenten gaat opleveren.

Over de ingediende moties wordt naar verwachting volgende week gestemd.

Ons dossier over Permanente bewoning