Gemeente Capelle a/d IJssel

Kwaliteit dienstverlening centraal in jaarverslagen

Op maandag 18 april 2005 zijn voor het eerst in één keer alle jaarverslagen rondom het gemeentelijke beleid en de uitvoering ervan in het afgelopen jaar gepresenteerd. Voor een gezamenlijke presentatie is gekozen vanwege de rode draad die de verschillende onderwerpen met elkaar verbindt, namelijk kwaliteit van de dienstverlening door de gemeentelijke organisatie.

De gemeentelijke (maar onafhankelijke) Ombudsman lichtte zijn jaarverslag over 2004 toe. Verder kwamen de gemeentelijke jaarverslagen aan bod waarin het college van burgemeester en wethouders verantwoording aflegt: het Jaarverslag en productenrekening 2004, het Jaarverslag interne klachtenregeling 2004 en het Jaarverslag commissie bezwaar en beroep 2004. De burgemeester legde verantwoording af met de presentatie van het Burgerjaarverslag 2004. Ook presenteerde ze het nieuwe Burgerhandvest.

Op deze pagina staan de belangrijkste resultaten uit het Burgerjaarverslag 2004 en het Jaarverslag en productenrekening 2004. Eind mei/begin juni 2005 wordt hierover huis-aan-huis een folder verspreid.

Ga naar:

* Burgerjaarverslag 2004

* Burgerhandvest Zo zijn onze manieren

* Jaarverslag en productenrekening 2004.


---

----------------------------------

Betere prestaties op servicenormen
Burgemeester Van Doorne presenteert Burgerjaarverslag 2004

In vergelijking met 2003 heeft de gemeente vorig jaar beter gescoord op de eigen servicenormen voor de dienstverlening aan de Capellenaren. De grootste verbetering vond plaats bij de afhandeling van brieven. Dit valt te lezen in het Burgerjaarverslag 2004 dat burgemeester Joke van Doorne maandag 18 april presenteerde aan de gemeenteraad en de pers.

Met het Burgerjaarverslag legt de burgemeester verantwoording af over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening aan de burgers van Capelle aan den IJssel. En over de manier waarop de vele contactmomenten met de inwoners zijn georganiseerd, waarmee zij invloed kunnen uitoefenen op het gemeentelijke beleid. De servicenormen die begin 2003 in het Burgerhandvest zijn vastgelegd voor gemeentelijke diensten en producten geven het gewenste kwaliteitsniveau van de dienstverlening aan. Het Burgerjaarverslag maakt duidelijk in hoeverre de normen ook daadwerkelijk zijn gehaald.

Als winnaar van de prijs voor het beste Burgerjaarverslag 2003 moest Capelle wel weer wat van zich laten zien met de editie 2004. De opzet is vrijwel hetzelfde, alleen omvangrijker. Anders dan vorig jaar waren dit keer echter geen gegevens beschikbaar vanuit de Bewonersenquête; dit grootschalige tevredenheidsonderzoek vindt weer plaats in 2005. Vanwege het jaarthema opvoeding door sport in 2004, is sport het fotothema voor het Burgerjaarverslag 2004.

Wilt u het Burgerjaarverslag 2004 downloaden klik dan hier op Burgerjaarverslag 2004.

De belangrijkste resultaten uit het Burgerjaarverslag 2004 staan hieronder.

Servicenormen

Het Burgerjaarverslag 2004 legt over meer producten en diensten verantwoording af dan vorig jaar. Ook in 2004 is voor een aantal producten de norm niet gehaald. Een aantal zit er zelfs ver onder. Zo is de score op het product urgentieverklaring aanzienlijk verslechterd: van 82% binnen de termijn afgehandeld in 2003 tot 74% in 2004. Oorzaak is een toename van tijdrovende zaken, die te maken hebben met geweld en bedreiging. Daardoor kon de servicenorm in minder gevallen worden behaald.

Over het algemeen zijn de resultaten echter beter dan in 2003. De grootste verbetering heeft plaatsgevonden bij de afhandeling van brieven. In 2004 is 65% van de brieven, e-mails en faxen die bij de gemeente binnen kwamen binnen de gestelde termijn afgehandeld (2003: 52%). Van alle brieven van burgers, bedrijven en instellingen waarop de gemeente actie moet ondernemen, en waarvoor geen wettelijk vastgestelde termijn geldt, moet als regel 80% binnen 4 weken worden beantwoord. In 2004 is van deze brieven 61% binnen de termijn afgehandeld (2003: 38%). Deze stijging van 23% wordt veroorzaakt door verschillende acties waarmee de gemeente in 2004 prioriteit heeft gegeven aan een betere afhandeling van brieven.

Meldingen buitenruimte

Dit jaar kwamen bij het Informatiecentrum 3.177 meldingen binnen over zaken in de openbare ruimte (2003: 3.023). Hiervan is 67% afgehandeld binnen de normtijd. Een vergelijking met de cijfers van 2003 is niet mogelijk, omdat in 2004 het systeem voor registratie en afhandeling van meldingen is vernieuwd. De top drie van categorieën met de meeste meldingen zijn: verharding/bestrating (822), beplanting (478) en milieu (355).

Sinds 1 juni 2004 ontvangen burgers die een melding hebben gedaan een bedankkaartje van de gemeente. Ook wordt dit kaartje gebruikt om Capellenaren te informeren als de afdoening van de melding meer tijd vraagt. De reacties van de bewoners op de kaartjes zijn positief.

Verdubbeling aantal bezoeken websites

In 2004 werden de verschillende gemeentelijke websites in totaal ruim 300.000 keer bezocht. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2003. De algemene gemeentelijke website www.capelleaandenijssel.nl neemt met bijna 275.000 bezoeken het leeuwendeel voor zijn rekening. Het Digitaal Loket -de digitale producten- en dienstencatalogus- is in 2004 uitgebreid naar 244 producten (2003: 200).

Invloed van burgers op het beleid

Capellenaren hebben ook in 2004 op uiteenlopende wijzen een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van hun buurt, wijk of stad. Voorbeelden hiervan zijn de deelname van bewoners aan vaste overleggen met de gemeente over verschillende bouwprojecten, informatieavonden en inspraakbijeenkomsten. Ook via de Wijkoverlegplatforms (WOPs) konden Capellenaren invloed uitoefenen op hun woonomgeving. De WOPs verstevigden het afgelopen jaar hun positie in de wijken.

Het Burgerjaarverslag 2003 noemde als verbeterpunt dat de gemeente meer inzicht moet geven in de mogelijkheden voor burgers om het beleid te beïnvloeden. Hiervoor is in 2004 ondermeer de publieksfolder Er wordt toch naar ons geluisterd voorbereid. Deze folder is begin 2005 uitgekomen. Verder zou de gemeente de Capellenaren beter moeten informeren over de kwaliteit van de verschillende overlegvormen. Vergelijkbaar met het Burgerhandvest zou er een overzicht met afspraken moeten komen. Als start zet de gemeente hiervoor in 2005 een werkwijze op waarmee informatie- en inspraakavonden volgens een vaste lijn beoordeeld kunnen worden.

Verdere verbeteringen in 2005

De burgemeester spreekt haar waardering uit voor de ambtelijke organisatie die met veel inzet goed werk verricht. Maar ook in 2005 zijn er nog verbeteringen mogelijk. Bij de verantwoording over dat jaar wil de burgemeester bijvoorbeeld ook inzicht bieden in de kwaliteit van de buitenruimte en de afvalinzameling. Dit mede op verzoek van een aantal Capelse burgers die suggesties hebben aangedragen voor een nog beter burgerjaarverslag. Daarbij is het de wens om op termijn het gemeentelijke jaarverslag en het burgerjaarverslag samen te laten gaan in één vorm.

terug


---

----------------------------------

Nieuwe Burgerhandvest Zo zijn onze manieren

Het eerste Burgerhandvest met de titel Zo zijn onze manieren uit begin 2003 is aangepast. Het nieuwe Burgerhandvest bevat meer producten met servicenormen dan de vorige versie. Ook is het overzicht met servicenormen als vast onderdeel in de brochure opgenomen en niet meer als los inlegvel toegevoegd. De brochure is daarmee nog overzichtelijker en leesbaarder geworden.
De servicenormen geven duidelijk aan wat Capellenaren van de gemeentelijke dienstverlening kunnen verwachten. Voor de gemeente bieden de servicenormen een goed instrument om de eigen dienstverlening kritisch te beoordelen en te bepalen waar precies verbetering nodig is. Zo geeft het Burgerjaarverslag aan in hoeverre de gemeente aan de servicenormen voldoet.

Wilt u het Burgerhandvest Zo zijn onze manieren downloaden klik dan hier op Burgerhandvest

terug


---

----------------------------------

Succesnummers
Met het Burgerjaarverslag en het Burgerhandvest is Capelle aan den IJssel een voorloper in gemeenteland. Vorig jaar won onze gemeente de eerste prijs voor het beste Burgerjaarverslag van de 100 grootste gemeenten. Andere genomineerden waren Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Amersfoort. In het Handboek Integrale Bedrijfsvoering Burgerzaken van Elsevier worden de Capelse servicenormen als praktijkvoorbeeld uitgebreid belicht. En recent koos de VNG-commissie Gemeentelijke Dienstverlening onder leiding Annemarie Jorritsma de Capelse servicenormen uit 96 inzendingen als één van de tien beste praktijkvoorbeelden voor verbetering van gemeentelijke dienstverlening. Diverse gemeenten hebben inmiddels belangstelling getoond voor het Capelse model.

terug


---

----------------------------------

Handen flink uit de mouwen gestoken

Jaarverslag en productenrekening 2004

Veiligheid, leefbaarheid en de burger centraal zijn de kernwoorden van de visie van het college. Het Jaarverslag en productenrekening 2004 geven een beeld van wat de gemeente in 2004 op die gebieden bereikte. Wethouder Financiën Tineke Keuzenkamp trekt de conclusie is dat er veel werk verzet is. We deden wat we afspraken en sloten af met een positief saldo. Een positief resultaat van 1,7 miljoen euro, waar 7.000 euro begroot was. De grootste bijdragen aan dit saldo zijn de ongeveer 4 ton extra uitkering uit het Gemeentefonds en de 7 ton uitgekeerde divident van Evides. De gemeenteraad besluit nog wat er met het positief resultaat gaat gebeuren.

Algemene ontwikkelingen

Ondanks de kortingen op de algemene uitkering van het Rijk zag het college kans om de financiën op orde te houden, geeft de wethouder aan. Ook voor de eerstkomende jaren en zonder grote lastenverhogingen voor onze burgers. Bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2004 werd duidelijk dat er niet viel te ontkomen aan bezuinigen om het voorzieningenniveau op termijn op niveau te kunnen houden. Er zijn duidelijke keuzes gemaakt, waardoor een stevige basis is gelegd voor de toekomst.

Handen uit de mouwen

In 2004 zijn de handen flink uit de mouwen gestoken. Enkele voorbeelden daarvan zijn:


- Er werden tal van activiteiten georganiseerd in wijken, zoals 'Thuis in Schollevaar-Oost'. Doel van activiteiten als een openluchtbioscoop en kampvuurbijeenkomsten is dat bewoners elkaar beter leren kennen en zich inzetten voor de eigen leefomgeving.


- De werkzaamheden voor de herinrichting van het Vuykterrein zijn

gestart.


- Er werd een grote inhaalslag in de onderwijshuisvesting gepleegd. De verbouwingen en uitbreidingen van de Eben-Haëzer, Rehoboth, De Horizon, Sjalom en de Joh. Bogermanschool zijn gestart.


- Naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh is een succesvolle Capelse Dialoog gehouden.


- In het kader van de Wet werk en bijstand zijn contracten afgesloten met een aantal bedrijven om te zorgen dat mensen met een uitkering een betaalde baan krijgen door middel van reïntegratietrajecten.


- In 2004 werd de renovatie van het woningcomplex De Bergen en de herinrichting van de buitenruimte afgerond.


- De toezichthouders zijn het hele jaar actief geweest. De eerste positieve resultaten zijn zichtbaar. De overlast op bepaalde plekken liep bijvoorbeeld terug.


- De gemeente startte met een nieuwe aanpak ter bestrijding van graffiti. Iedereen kan graffitivervuiling bij het Informatiecentrum melden. Ook kunnen particulieren en bedrijven graffiti laten verwijderen tegen lage kosten.

Vestigingsplaats bedrijven

Ook voor bedrijven bleek Capelle in 2004 weer een gunstige vestigingsplaats. Verschillende bedrijven, waaronder multinationals, zoals Eastman en BP, vestigden zich in Capelle.

terug