Vereniging Nederlandse Gemeenten

KAMER WIL OOK ZICHT OP FINANCIËLE EN MAATSCHAPPELIJKE CONSEQUENTIES KRW

Meer zicht op de financiële en maatschappelijk consequenties, het realiseren van een sterkere betrokkenheid van gemeenten bij het kaderrichtlijnproces en het werken met realistische ambities. Op basis van het algemeen overleg van 19 april over de Kaderrichtlijn Water (KRW) kan worden geconcludeerd dat deze boodschap goed is overgekomen bij de Tweede Kamer. Tijdens de hoorzitting over de KRW van 6 april jongstleden heeft de VNG deze punten ingebracht.

Tijdens het AO gaf de staatssecretaris aan dat een maatschappelijke kosten-batenanalyse nog even op zich laat wachten. Afgesproken is dat de Kamer op de hoogte wordt gesteld van de methodiek die gebruikt wordt om de maatschappelijke en financiële consequenties in beeld te brengen.

Ten aanzien van een sterkere betrokkenheid van gemeenten bij het kaderrichtlijnproces is door de staatssecretaris toegezegd dat er een stimuleringsprogramma komt voor gemeenten. De VNG heeft hier reeds een voorstel voor ingediend bij de rijksoverheid.

De Waddenzee heeft voorlopig het hoogste waterkwaliteitsniveau toegekend gekregen. Gemeenten hebben destijds nauwelijks invloed gehad op die keuze, terwijl de te verwachten consequenties daarvan enorm zullen zijn. Tijdens het AO bleek de Kamer hierop verdeeld te reageren. Diverse Kamerleden gaven aan dit hoge kwaliteitsniveau niet nodig te vinden. De staatssecretaris zal op korte termijn met een voorstel komen aan de Tweede Kamer of het kwaliteitsniveau van de waddenzee zal worden aangepast.