Gemeente Ermelo


Eerste mooie weekend rampzalig voor motorrijders

Elk jaar is het weer raak. In het eerste weekend met mooi weer ontwaken motorrijders massaal uit hun winterslaap. En elk jaar weer vallen er zo'n eerste weekend meerdere doden. Hoe komt dat? Wat doe je eraan?

Routine kwijt
Wat elk jaar een feestelijk weekend voor alle motorrijders zou moeten zijn eindigt elk jaar in een drama voor sommige van hen. Zes, zeven gedode motorrijders gedurende het eerste weekend met mooi weer is geen uitzondering. Belangrijke oorzaak is, dat de motorrijder na enkele maanden niet te hebben gereden zijn routine kwijt is. Bovendien is het zo verleidelijk om juist zo'n eerste keer dat je weer buiten in de zon op je motor zit eens lekker door te trekken en een paar mooie bochtjes op te zoeken. Voor 'mooie' lees: 'scherpe, met bomen' en dus: 'gevaarlijke'. Een ander probleem is dat automobilisten niet meer verdacht zijn op motoren op 'hun' weg.

Wat te doen - motorrijders
Rij na een zorgvuldige check van de motor (bandenspanning, remmen!) rustig weg en gun u de tijd om de motor weer te leren 'voelen'. Dat is beter voor uw motor. En voor u. Denk er om dat andere verkeersdeelnemers een half jaar lang vrijwel geen motor zijn tegengekomen en dus niet op u verdacht zijn. Reken er daarom nog minder dan anders op dat ze u wel gezien hebben.

Wat te doen - overig verkeer
U bent een half jaar lang vrijwel geen motor tegengekomen. En plotseling zijn ze er weer. Let er dus extra op. Niet alleen op bij motorrijders zo geliefde bochtige landweggetjes, maar ook op de snelweg, ook in de file. Een motor mag tussen (vrijwel) stilstaande files doorrijden. Dat had u ook in geen half jaar meegemaakt. Nu zijn ze er weer!

Voor meer informatie kunt u kijken op www.rovg.nl.