WITTEVEEN EN BOS

Witteveen + Bos neemt mobiel milieulab in gebruik Kazachstan

Witteveen+Bos
postbus 233
7400 AE Deventer
telefoon 0570 69 79 11
telefax 0570 69 73 44

PERSBERICHT D.D. 20 APRIL 2005

Samenvatting:

Olie- en gaswinningsactiviteiten nemen sterk toe in de Kaspische Zee regio in Kazachstan. Dit gaat gepaard met toenemende aandacht voor het milieu. Immers, de Kazachstaanse overheid en de oliemaatschappijen willen negatieve milieueffecten zoveel mogelijk voorkomen en hebben daarom eigen milieumeetprogramma's opgezet.

Ten behoeve van de ondersteuning van de milieuadvisering, vanuit haar kantoren in Aktau en Atyrau in Kazachstan, heeft Witteveen+Bos een mobiel milieulaboratorium in gebruik genomen. Het milieulabora-torium is ontwikkeld in samenwerking met GEMCO en is gefinancierd uit het PSO+ programma (Programma Samenwerking Oost-Europa) van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken.

Hele persbericht:

De olie- en gaswinning in Kazachstan in de regio rond de Kaspische Zee neemt de laatste jaren sterk toe. Deze economische ontwikkeling vraagt van zowel de Kazachstaanse overheid als de olie- en gasindustrie een zorgvuldige aandacht voor de bescherming van het milieu.

Op basis van de strikte milieuwetgeving in Kazachstan dienen de olie- en gasexploitanten onder andere periodiek onderzoek te verrichten naar de effecten van hun activiteiten op de luchtkwaliteit. Tot op he-den bestaat er echter maar een zeer beperkte capaciteit aan onafhankelijke instellingen die deze effec-ten middels betrouwbare metingen kunnen vaststellen.

Vanuit haar kantoren in Aktau en Atyrau in Kazachstan biedt Witteveen+Bos al geruime tijd ondersteu-ning aan de olie- en gasindustrie bij de verdere ontwikkeling van de activiteiten in de regio rond de Kaspische Zee, veelal in samenwerking met haar lokale joint-venture partner WitboNiping. Tot op heden heeft deze ondersteuning met name betrekking op het ontwerp en de realisatie van civieltechni-sche constructies. Om het dienstenpakket voor de olie- en gasindustrie in Kazachstan verder te ontwik-kelen heeft Witteveen+Bos onlangs een mobiel milieulaboratorium in gebruik genomen. Dit milieulabo-ratorium stelt de olie- en gasindustrie in staat om onafhankelijke en betrouwbare metingen uit te voeren naar de effecten van haar activiteiten op de luchtkwaliteit in de omgeving en zo nodig maatregelen te treffen.

Het milieulaboratorium is ontwikkeld in samenwerking met GEMCO en mede-gefinancierd uit het PSO+ programma (Programma Samenwerking Oost-Europa) van het Nederlandse Ministerie van Economi-sche Zaken dat gericht is op het ontwikkelen of verder uitbreiden van duurzame economische betrekkingen tussen Nederlandse en lokale bedrijven.

Meer informatie
De tekst van dit bericht en foto's kunt u downloaden van http://www.witteveenbos.nl/persberichten/, waar ook meer informatie over Witteveen+Bos te vinden is. Ook kan contact worden opgenomen met ir. J.G.A. Coppes (j.coppes@witbo.nl of 0570 69 76 51) of met ing. J.A. Lijftogt (j.lijftogt@witbo.nl / 0570 69 72 52).

20 apr 05 17:03