Gemeente Dordrecht


---

Ridder te paard

Kunststukje van de week

Hanneke van Asdonck

Het gegoten miniatuurtje van een kruisridder op een paard is het Kunststukje van de week. Het figuurtje kan als speelgoed en/of als siervoorwerp zijn gebruikt door kinderen of volwassenen. Begin dit jaar is het figuurtje gevonden tijdens het archeologisch onderzoek op de Grote Markt. Meer dan 700 jaar geleden, in de 13e of 14e eeuw heeft een tinnegieter deze ridder te paard gemaakt. Het figuurtje van zilvertin is ongeveer 4,5 centimeter breed en 4 centimeter hoog. De benen van het paardje zijn afgebroken, maar waarschijnlijk bevond zich aan de onderkant een voetstukje, zodat het paardje kon blijven staan.

Middeleeuwse kinderen konden met zo'n paardje riddergevechten naspelen. Maar het is ook heel goed mogelijk dat volwassenen met dit soort 'tinnen soldaatjes' speelden.

De figuurtjes waren meestal voorzien van een zwaard of lans en een schild. Dit figuurtje heeft geen zwaard maar wel een schild bij zich. Op het schild staat een kruis. Aan de andere kant heeft de ridder een band om zijn bovenarm, eveneens voorzien van een kruis. Het lijkt hier te gaan om een kruisridder ofwel 'tempelier'.

Bureau Monumentenzorg & Archeologie verrast iedere maand een groot publiek met een andere bijzondere vondst of een aansprekend monument. Dit Kunststukje is te vinden in de Openbare Bibliotheek, Groenmarkt 153. De openingtijden zijn: dinsdag t/m donderdag van 12.00 tot 20.00 uur, vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

GeĂŻnteresseerden kunnen meer informatie over het Kunststukje van de week en andere archeologische vondsten vinden op www.dordrecht.nl/archeologie.

document icoon Ridder_te_paard_4.jpg
document icoon ridder_te_paard_in_bibliotheek.JPG

Redactie
Hanneke van Asdonck
Communicatie

telefoon 078 - 639 62 36

email JJ.van.Asdonck@dordrecht.nl

Informatie
Deborah Paalman
Dordts Archeologisch Centrum
telefoon 078 - 639 62 13