CPNB


Bekendmaking en uitreiking jeugdboekenprijzen tijdens de Dag van de Jonge Jury

4 april 2005

Tijdens de Dag van de Jonge Jury in Muziekcentrum Vredenburg, op woensdag 20 april, worden zowel de publieksprijs als de vakprijs voor het beste jeugdboek bekendgemaakt.

De boeken worden bekroond met respectievelijk de Prijs van de Jonge Jury 2005 en de Gouden Zoen 2005, beide bestemd voor de leeftijdscategorie 12 tot 16 jaar. Op de Dag van de Jonge Jury zijn meer dan duizend jongeren aanwezig.

Genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2005:
* De gele scooter van Elle van den Bogaart (Uitgeverij Unieboek)
* Hoe overleef ik een gebroken hart van Francine Oomen (Uitgeverij Unieboek)

* Harry Potter & De Orde van de Feniks van J.K. Rowling (Uitgeverij De Harmonie)

* Radeloos van Carry Slee (Uitgeverij Van Goor/Unieboek)
* De Slavenring van Simone van der Vlugt (Uitgeverij Lemniscaat)

De Jonge Jury is het meest omvangrijke landelijke leesbevorderingproject voor jongeren in de basisvorming van het voortgezet onderwijs en het vmbo. In totaal bereikte de Jonge Jury meer dan 80.000 jongeren via scholen en bibliotheken. Er werd op 177 verschillende titels een stem uitgebracht. Er kon op 199 jeugdboeken uit 2003 worden gestemd, 15 titels vormden de zogenaamde kerntitels.

Tijdens de Dag van de Jonge Jury ontmoeten de jongeren schrijvers als Marjan van Abeelen, Elle van den Boogaart, Herman van Campenhout, Joost Heyink, Theo Hoogstraaten, Agave Kruijssen, Rom Molemaker, Francine Oomen, Lydia Rood, Carry Slee, Ellen Tijsinger en Simone van der Vlugt. Leerlingen kunnen hun favoriete auteur beter leren kennen door gesprekken, interviews en signeersessies.

De Gouden Zoen

De Gouden Zoen 2005 - de prijs voor het beste jeugdboek uit 2004 - is gekozen door een onafhankelijke vakjury. Deze jury bestaat uit docenten, boekverkopers, bibliothecarissen, recensenten en anderen die zich dagelijks bezighouden met jeugdboeken. Naast één Gouden Zoen worden dit jaar twee Zilveren Zoenen en een Eervolle Vermelding uitgereikt.

Genomineerd voor de Zoenen zijn:

* Tobbe van Mikael Engström (Uitgeverij Van Goor)
* Negen open armen van Benny Lindelauf (Em. Querido's Uitgeverij)
* Lucy XXL van Sherri L. Smith (Uitgeverij Gottmer)
* Met huid en haar van Marita de Sterck (Em. Querido's Uitgeverij)