Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200400601/1
Beroep van Greenpeace Nederland tegen de vergunning die de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft verleend aan AVEBE uit Veendam. De vergunning is gebaseerd op het Besluit genetisch gemodificeerde organismen voor veldproeven met genetisch gemodificeerde aardappelplanten waarin het kgz-gen is gebracht. De proeven vinden plaats op percelen in de gemeente Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Eemsmond, Emmen, Pekela en Veendam. Greenpeace heeft gesteld dat er een onjuiste 'milieurisicobeoordeling' is gemaakt. Er zou niet zijn gekeken naar de directe en indirecte, vertraagde en cumulatieve langetermijneffecten van de proeven.


* 200404611/1
Beroepen van de gemeenteraad van Amersfoort, het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst, de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort en van de Bewoners Vereniging Vathorst tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Baggerspeciedepot Zevenhuizen 2003" van de gemeente Amersfoort. Het bestemmingsplan maakt de aanleg van een baggerspeciedepot mogelijk op de locatie Zevenhuizen. Het gebied ligt ten noorden van de A1 en sluit aan de zuidzijde aan op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf "Smink Afvalverwerking". Aan de oostzijde van het gebied komt de woonwijk Vathorst te liggen. In beroep wordt onder meer de locatiekeuze als zodanig betwist.


* 200405688/1
Hoger beroep van een inwoner uit Uitgeest met betrekking tot de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van die gemeente heeft verleend voor de bouw van twaalf appartementen in de voormalige voorunit van de Binnemeerschool en de voormalige ING-bank aan de Langebuur en voor zeven appartementen aan de Langebuur waar de voormalige kleuterschool ligt en voor het vervangen van een dubbel woonhuis door een poortgebouw. De rechtbank in Haarlem heeft het daar ingestelde beroep bij uitspraak van 26 mei 2004 ongegrond verklaard. In hoger beroep wordt gesteld dat het bouwplan niet aan de Bouwverordening voldoet en dat het Meerpad geen geschikte verbindingsweg is.


* 200406300/1
Beroepen van de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder, van de Stichting Belangenbehartiging Oostvlietpolder en van meerdere bedrijven en inwoners uit Leiden en omgeving tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland waarbij grotendeels goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "Oostvlietpolder" van de gemeente Leiden. De beroepen richten zich op het ontbreken van een baggerspeciedepot in het plan, tegen een aantal "uit te werken" bestemmingen en tegen de wijze waarop het gebied voor het verkeer wordt ontsloten. Ook wordt gesteld dat de gevolgen voor de luchtkwaliteit ten gevolge van de aanleg van een bedrijventerrein onvoldoende zijn onderzocht.


* 200406420/1
Hogere beroep van de Vereniging Rijdend Nederland met betrekking tot de afwijzing door de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van een subsidieverzoek voor het project "Noord-Sloterdijklijn Amsterdam". De rechtbank in Amsterdam heeft in een uitspraak van 8 juli 2004 het daar ingestelde beroep om procedurele redenen - gegrond verklaard.


* 200407562/1
Beroep van inwoners van Aalsmeer tegen het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "N 201- zone" van de gemeente Amstelveen. Het college heeft twee keer eerder goedkeuring aan het bestemmingsplan verleend maar die besluiten zijn door de Afdeling bestuursrechtspraak bij twee eerdere uitspraken (gedeeltelijk) vernietigd (zaaknummers 200206083 en 200402314). Met het plan wordt onder meer - de aanleg van een bedrijventerrein mogelijk gemaakt. In beroep wordt aangevoerd dat de rugstreeppad in het gebied voorkomt, een beschermde inheemse diersoort.


* 200410083/1
Beroepen van het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht en van SITA EcoService Nederland B.V. tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland aan SITA heeft verleend voor een bedrijf waar onder meer gevaarlijke afvalstoffen worden op- en overgeslagen en be- en verwerkt. Het bedrijf ligt aan de Leeuwenhoekweg 33 in Dordrecht. Het beroep van het college van burgemeester en wethouders richt zich tegen het voorgeschreven registratiesysteem voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Het beroep van SITA is onder meer gericht tegen het verbod op monstername.