Time : 3:25:34 PM
Date : Thursday, April 14, 2005
Sender Name: Koning Boudewijnstichting - Fondation Roi Baudouin

Uitnodiging Persconferentie "Voedselveiligheid, tot welke prijs?" -

Brussel, 21.04

Uitnodiging Persconferentie - Brussel, 21 april om 11u30 - Hotel President WTC

"Voedselveiligheid, tot welke prijs?"
De mening van de burger over voedselveiligheid

Voedselveiligheid is een thema waar zowat elke burger in ons land wakker van ligt. Ook burgers hebben hun mening en ideeën over voedselveiligheid. Voedselveiligheid mag niet enkel aan specialisten worden overgelaten. Daarom hebben drie partners, het Federaal Voedselagentschap, de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en de Koning Boudewijnstichting een directe dialoog opgestart met 30 willekeurig gekozen burgers uit België. Het ging hier om een proefproject, waarbij een nieuwe aanpak werd uitgetest. Geen enquête, maar een rechtstreekse, interactieve dialoog met de burger.

De vraag die centraal stond bij de dialoog met de burger was "voedselveiligheid, tot welke prijs?" De laatste jaren werden immers heel wat inspanningen geleverd om de voedselveiligheid te verhogen. Hoever moeten we daar in gaan ? Kunnen en moeten alle risico's worden vermeden? Hoever moet er gegaan worden in het opsporen van bepaalde stoffen? En wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van maatregelen inzake voedselveiligheid op de smaak en de prijs van onze voedingsmiddelen ? Hoe ver willen consumenten zelf in dit alles gaan?

Graag nodigen wij U uit op een persconferentie waar het rapport met de resultaten van deze directe dialoog zullen worden toegelicht. Deze zal plaatsvinden op donderdag 21 april om 11u30 in hotel President WTC, Koning Albert II-laan 44 te 1000 Brussel.
Naast een inleiding en situering door de Koning Boudewijnstichting zullen diverse betrokkenen (overheid, de productiesector en consumentenorganisaties) hun reactie en bevindingen geven. Tenslotte zal Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte op dit initiatief reageren en duiden hoe hij als bevoegd minister de rol van de overheid in de toekomst ziet. De persconferentie volgt op de vergadering van het Raadgevend Comité van het Voedselagentschap waarop uitgebreid zal geantwoord worden op de vragen en suggesties van de burgers van het panel. Het Raadgevend Comité vertegenwoordigt zowat alle relevante direct en indirect betrokkenen bij de voedselproductie in ons land. De vergadering van 21 april wordt een "open " vergadering. Dit betekent dat ook leden van de pers welkom zijn op deze bijeenkomst die start om 9u30.

Piet Vanthemsche, gedelegeerd bestuurder van het Federaal Voedselagentschap, Dirk Cuypers, Voorzitter van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, en Gerrit Rauws, directeur bij de KBS, hopen op uw aanwezigheid te mogen rekenen.