Partij voor de Dieren


PvdD dient spoedklacht in wegens misleidende overheidscommunicatie rond referendum Europese grondwet
21-04-2005

Amsterdam, 20 april 2005 - De Partij voor de Dieren heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen de website www.grondweteu.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de website claimt het ministerie âmythes over de Europese Grondwet te ontkrachtenâ, en het is verontrustend te moeten vaststellen dat juist deze ontkrachting mank gaat door het gebruik van hele en halve onwaarheden en het welbewust achterhouden van essentiële informatie.

Zo beweert het ministerie dat de grondwet op alle relevante terreinen rekening houdt met dierenwelzijn, terwijl de grondwet gezelschapsdieren, in het wild levende dieren, zwerfdieren en zogenoemde schadelijke dieren geheel buiten beschouwing laat. Bovendien laat het ministerie onvermeld dat het rekening houden met dierenwelzijn gepaard gaat met een belangrijk voorbehoud, namelijk dat van eerbiediging van gebruiken in de lidstaten met name met betrekking tot godsdienstige riten, culturele tradities en regionaal erfgoed in relatie tot de wijze van omgaan met dieren. Dat voorbehoud biedt grondwettelijke bescherming voor o.m. stierenvechten, dwangvoederen van ganzen, het vangen en consumeren van leeuweriken, het rapen van kievitseieren, de drijfjacht, ritueel slachten en tal van andere dieronvriendelijke vormen van vermaak met of benutting en misbruik van dieren.

Verder stelt het ministerie: âEn als het burgers niet snel genoeg gaat kunnen zij Brusselse wetgeving afdwingen door middel van één miljoen handtekeningenâ.

Ook dat is aantoonbaar onjuist. Burgers kunnen in het geheel geen Brusselse wetgeving afdwingen. De nieuwe Europese Grondwet voorziet in de mogelijkheid dat de Europese Commissie met een petitie door de Europese burgers gevraagd wordt met een voorstel over een bepaald onderwerp te komen. Zoân petitie moet door minstens één miljoen burgers van de EU uit een aanmerkelijk aantal EU-lidstaten ondertekend zijn. Bij EU-wet zal bepaald worden uit hoeveel lidstaten de handtekeningen van burgers onder zoân petitie afkomstig moeten zijn. (Zie artikel 1-46, lid 4 van de Grondwet). Het grondwetsartikel verplicht de Commissie op geen enkele wijze om een petitie serieus te nemen laat staan dat er âwetgeving mee afgedwongen zou kunnen wordenâzoals het ministerie stelt. Ook hier is met nadruk sprake van misleiding

Het ministerie verzwijgt dat in artikel III-227 van de grondwet een duidelijke passage voorkomt die zich niet verdraagt met het eerder gestelde ten aanzien van dierenwelzijn: alleen productieverhoging mag het uitgangspunt vormen van het Europese landbouwbeleid (dus hoe meer dieren, hoe beter). In artikel III-228 staat dat de gemeenschappelijke ordening zich uitsluitend mag richten op de in artikel 227 omschreven doelstellingen. De bio-industrie krijgt hierdoor dus bescherming van de grondwet. Elk gemeenschappelijk streven vertaald tot een beleidsdoelstelling met het oogmerk van meer kleinschaligheid (biologische veeteelt) of een beleid dat zich richt op een dier- en milieuvriendelijker landbouw wordt hiermee ongrondwettig verklaard!

De overheid schetst hiermee welbewust een gekleurd, eenzijdig en misleidend beeld, in strijd met de waarheid. Dat is des te kwalijker omdat de Europese overheid heeft aangegeven een âtask forceâ in het leven te roepen die snel kan optreden tegen âleugens of aperte onjuisthedenâ over de Europese Grondwet. Op initiatief van het Europees Parlement is er een 'publicitaire interventiemacht' gevormd die binnen drie uur moet reageren op onzinverhalen. Voorzitter Josep Borrel van het EP maakt deel uit van dit team. Juist het feit dat de 10 fabels kennelijk zwaar getoetst zijn voor publicatie, maakt de aperte onjuistheden in deze overheidsuiting extra kwalijk

Gelet op het feit dat de klacht betrekking heeft op ernstige misleiding gericht op het bewust beïnvloeden van het stemgedrag van de Nederlandse bevolking ten aanzien van het referendum voor de Europese grondwet en de verstrekkende consequenties van die keuze, heeft de Partij voor de Dieren de Reclame Code Commissie verzocht tot spoedbehandeling van deze klacht en uitspraak te doen vóór 1 juni.

Saillant detail is dat de Partij voor de Dieren van de referendumcommissie subsidie ontvangen heeft om burgers voor te lichten met betrekking tot haar standpunt rond de EU grondwet. De overheid lijkt de gevolgen van het verstrekken van die subsidie op voorhand teniet te willen doen, en maakt zich daarmee ongeloofwaardig en subjectief in relatie tot het EU referendum, waarvan de regering al heeft aangegeven te streven naar bevordering van een JA stem en een extra potje van 1,5 miljoen ⬠achter de hand te houden voor het geval de bevolking een keuze dreigt te maken die de overheid onwelgevallig is.