Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Een gewone baan, bij een gewone baas. Werken met een WSW-indicatie
---

Vanaf 1 januari 2005 verloopt de indicatiestelling voor de Sociale Werkvoorziening (Wsw) niet meer via de gemeente maar via het Centrum voor Werk en Inkomen. Wie komt er voor in aanmerking en hoe verloopt de indicatie? De CG-Raad wil benadrukken dat werken met een Wsw-budget kan betekenen: een gewone baan, bij een gewone baas.

U kunt dit artikel (of delen daarvan) afdrukken in uw ledenblad of op uw site plaatsen.
Misschien kent u binnen uw vereniging mensen die werken met een wsw-budget. Dan is het waarschijnlijk leuker om het korte persoonlijk voorbeeld in dit artikel te vervangen door een persoonlijk verhaal van een van uw leden.

Veel mensen denken dat werken in de Sociale Werkvoorziening gelijk is aan monotoon werk in een afgezonderde werkomgeving. Dit is een jammerlijke misvatting. Weinig mensen weten dat je met een Wsw-indicatie ook bij een reguliere werkgever aan de slag kunt. Als kassière, administratief medewerker, telefoniste/receptioniste, commercieel medewerker. Het wsw-budget wordt ingezet voor loonkostensubsidie, voor aanpassingen en extra begeleiding. Het budget is in dat geval 'een rugzak met geld'. Doel van de Wsw is om mensen die alleen onder aangepaste omstandigheden kunnen werken aan een passende baan te helpen. Werken met een Wsw-indicatie kan in de praktijk ook betekenen: met begeleiding werken bij een gewone baas. Misschien iets voor u? En zo ja, hoe komt u er voor in aanmerking?

"Ik ben blij dat de Wsw er is", zegt Fred (53). "Zonder de Wsw zou ik geen betaald werk hebben." Tien jaar geleden kreeg Fred een herseninfarct. Zijn werk als offsettdrukker kon hij niet meer doen. Ondanks verwoede pogingen lukte het niet een andere baan te vinden. Toch wilde hij heel graag aan de slag. Op advies van zijn jobcoach deed hij drie jaar geleden een beroep op de Wsw. Sindsdien werkt Fred 20 uur per week bij een computer-recycling bedrijf, een reguliere werkgever. Zijn Wsw-budget wordt ingezet voor loonkostensubsidie.

Aankloppen bij het CWI

U kunt niet solliciteren naar een baan in de Sociale Werkvoorziening. Eerst moet onderzocht worden of u een Wsw-baan nodig heeft en aan kunt. Het CWI voert dit onderzoek (de indicatie) uit. U krijgt alleen een indicatie als u een arbeidshandicap heeft waardoor u niet in een gewone baan, maar wel in een aangepaste omgeving regelmatig werk kunt verrichten. Ook moet u gemotiveerd zijn voor werk.

Stappen in het indicatieproces

Als u wilt werken in de Sociale Werkvoorziening vraagt u een gesprek aan bij het CWI-kantoor. Dit moet schriftelijk met een aanmeldingsformulier indicatie Wsw. Dit formulier is bij het CWI-kantoor verkrijgbaar of van internet te downloaden (www.werk.nl). In een eerste gesprek met een CWI-medewerker wordt bekeken of de WSW voor u een mogelijkheid is. Is dit het geval, dan kunt u een officiële aanvraag indienen (met een aanvraagformulier indicatie Wsw). Om de aanvraag te beoordelen heeft het CWI soms persoonlijke en/of medische gegevens nodig. Daarom moet u bij het aanvraagformulier ook een machtigingsformulier invullen. Hiermee geeft u toestemming voor het opvragen van deze gegevens. Op de officiële aanvraag volgt een tweede gesprek. Het CWI bekijkt dan de ernst van uw beperkingen en stelt uw arbeidshandicap vast. Ook wordt bekeken of, en zo ja welke aanpassingen u nodig heeft. Het kan zijn dat in deze fase een onderzoek door een arts of psycholoog nodig is. Hierna neemt het CWI een beslissing: het besluit indicatie Wsw. In dit besluit staat of een indicatie Wsw wordt afgegeven, de ernst van uw arbeidshandicap, de geldigheidsduur van de indicatie, welke aanpassingen nodig zijn en of begeleid werken bij een gewoon bedrijf mogelijk is. Als u het niet eens bent met het besluit, dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht bezwaar indienen. De hele indicatie duurt minimaal enkele weken en maximaal 16 weken.

Criteria voor positieve indicatie

Aan de hand van onderstaande criteria kunt u zelf een inschatting maken of u in aanmerking kunt komen voor een baan in de Wsw. Als u aan al deze zes criteria voldoet, ligt een baan in de Wsw binnen uw bereik. U krijgt een positieve indicatie-Wsw als: · u beperkingen heeft van lichamelijke, verstandelijke of psychische aard en, · u niet in staat bent passende arbeid te verrichten onder normale omstandigheden zonder aanpassingen, · u wel in staat bent om arbeid te verrichten met behulp van aanpassingen, (bijv: technische aanpassingen op de werkplek en in de werkomgeving, organisatorische aanpassingen, zoals taakverdeling, aanpassingen betreffende speciale werkbegeleiding, aanpassingen van werktijd, aanpassingen van werktempo), · die aanpassingen in een normale arbeidsomgeving niet gerealiseerd kunnen worden, · die aanpassingen wel binnen redelijke grenzen gerealiseerd kunnen worden met een WSW-subsidie (in een SW-dienstbetrekking of in Begeleid Werken), · u mét die noodzakelijke aanpassingen in staat bent regelmatige arbeid te verrichten. Voor 'regelmatige arbeid' gelden vier criteria. U moet meer dan één functie kunnen vervullen; daarbij mag de inwerktijd voor de eenvoudigste functie niet langer dan tien weken zijn. De tijd voor persoonlijke begeleiding bedraagt niet meer dan 15% van de werktijd. U moet minimaal een uur aaneengesloten kunnen werken. Uw minimumprestatie is 15% van een normale arbeidsprestatie.

Het budget

Na het afgeven van een positieve indicatie wordt bepaald in welke handicapcategorie u valt. De handicapcategorie bepaalt de hoogte van het Wsw-budget. U valt onder de categorie 'ernstig' als de noodzakelijke aanpassingen als verstrekkend moeten worden beschouwd en u niet in staat bent met de aanpassingen 50 procent van een normale prestatie te leveren. U valt onder de categorie 'matig' als dit niet het geval is, dus als u minder verstrekkende voorzieningen nodig heeft en meer dan 50% van een normale prestatie kan leveren. Op dit moment bedraagt het budget voor de categorie 'matig' circa 24.000 euro per jaar per persoon en voor de categorie 'ernstig' circa 30.000 euro per jaar per persoon.

Tekst: Janny Lagendijk en Margreet Jonge Poerink Bron: brochure 'De indicatie voor de Sociale Werkvoorziening'

Voor meer informatie over de indicatie Wsw kunt u zich wenden tot het Centrum Werk en Inkomen in uw regio. Voor adressen zie www.werk.nl. Bij het CWI zijn speciale brochures verkrijgbaar.
Ook kunt u met vragen over de Wsw terecht bij de publiekstelefoon van het ministerie van SZW, tel. 0800 9051.

---