Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 april 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over het rapport "Kwaliteitsbeleid hulpmiddelen"


1. Bent u op de hoogte van het artikel in de Telegraaf waarin het rapport "Kwaliteitsbeleid Hulpmiddelen "wordt besproken en waarin ulpmiddelenHylpmiddelewordt gesteld dat verzekeraars hulpmiddelen liever goedkoop dan goed inkopen?*


2. Kunt u aangeven hoe het toezicht op de verstrekking van hulpmiddelen door verzekeraars is vormgegeven? Kunt u aangeven wat dit toezicht in 2003 en 2004 aan activiteiten heeft ontplooid en met welk resultaat?


3. Op welke gronden zouden verzekeraars volgens u behoren te beslissen welk hulpmiddel wordt vergoed?
Op welke gronden beslissen verzekeraars in de praktijk welk hulpmiddel wordt vergoed?


4. Kunt u aangeven hoeveel verzekeraars beschikken over een specialist op het gebied van hulpmiddelen en deze ook betrekken bij de besluitvorming over toewijzing van een hulpmiddel aan een verzekerde?


5. Is het waar, zoals door MKB-Nederland wordt beweerd, dat zorgverzekeraars liever goedkoop over de grens shoppen en dat ze weigeren de meest geschikte maar duurdere oplossing te vergoeden? Wat is uw mening hierover?


6. Bent u van mening dat verzekerden recht hebben op zorg op maat ten aanzien van hulpmiddelen en op hulpmiddelen die optimaal zijn of vindt u dat verzekerden genoegen moeten nemen met standaardprodukten van mindere kwaliteit als deze veel goedkoper zijn? Waarom?


7. Welke instrumenten heeft u om er voor te zorgen dat verzekerden hulpmiddelen krijgen die op hen zijn afgestemd en optimaal zijn?


8. Hoe gaat u er voor zorgen dat verzekerden, die premie betalen aan hun verzekeraar, de zorg c.q. hulpmiddelen krijgen die zij nodig hebben?


* Telegraaf 20-4-2005