FNV

2000 Akzo-medewerkers deden mee aan werkonderbreking

De werkonderbreking vanmiddag bij Akzo Nobel is zeer goed verlopen. Zeker tweeduizend werknemers gaven gehoor aan de oproep van de bond om het werk van 14:00 uur tot 16:00 uur neer te leggen. Zij hebben daarmee duidelijk gemaakt dat zij bereid zijn hardere acties te voeren als Akzo niet instemt met de CAO-voorstellen van de vakbonden. Al eerder spraken de leden van de bonden zich uit voor De omvang van de werkonderbreking vanmiddag heeft Akzo Nobel helemaal aan zichzelf te danken, vindt vakbondsbestuurder Ben Roodhuizen: "De mensen zijn het helemaal zat. Op alle Akzo-vestigingen werd het werk neergelegd. Zelfs bij vestigingen als Intervet in Boxmeer, waar nooit eerder werd gestaakt."

De grootste opkomst was in Delfzijl, Hengelo en Sassenheim. Bij die vestigingen deed elk 400 man mee aan de actie. Bij Organon in Oss was dat zelfs 500 man. De productie draaide tijdens de werkonderbreking gewoon door.

Akzo Nobel wilde eerder deze week de bonden weer om rond de tafel krijgen door een `handreiking' te doen. Maar de bonden gaan niet op de uitnodiging van het chemieconcern in. De handreiking is namelijk helemaal geen handreiking, stelt Ben Roodhuizen van FNV Bondgenoten namens de bonden: "Akzo stelde voor om het hele pensioendossier uit de CAO-onderhandelingen te halen en zei dat het daarmee aan onze wensen tegemoet kwam. Maar wij willen dat het CAO-overleg wordt voortgezet zonder de koppeling met de stelselwijziging. Akzo Nobel gaat aan deze eis voorbij en wenst nu ook opeens het dossier over prepensioen, vut en levensloop buiten de onderhandelingen te plaatsen. Dit accepteren wij niet. Het maken van goede afspraken over prepensioen, vut en levensloop verdraagt geen uitstel meer."