Gemeente Heerenveen

Posthuis Theater Heerenveen



(22/23 april) Poppen- & figurentheaterfestival

Het poppen- en figurentheaterfestival is tot stand gekomen door een samenwerking van het Posthuis Theater met het Poppenspel Overleg Fryslân (POF)

vrijdag 22 en zaterdag 23 april 2005

middagvoorstelling: EUR 3,50
avondvoorstelling: EUR 8,50
Passe-partout: 3 dagvoorstellingen EUR 9,- (alleen voor de zaterdag)

Programma:

POPPENTHEATER 't ZILVEREN BELLETJE
speelt: "De ijsmachine van juffrouw Mien"

Een spel voor jong en oud over hoe Jan de ijsmachine van juffrouw Mien terug zal brengen, onderweg in het bos met Pluimstaart gaat ravotten, de machine kwijtraakt, zijn vrouw in verlegenheid brengt, in de nood een list verzint en tenslotte: hoe Jan een ongewone beloning in de wacht sleept.

Vrijdag 22 april 2005 - Schoolvoorstelling 4 - 8 jaar. Entree: EUR 3,50
1e voorstelling: 11.15 uur. Sociëteitszaal
2e voorstelling: 13.15 uur. Sociëteitszaal
3e voorstelling: 14.30 uur. (bij voldoende belangstelling)

POPPENTHEATER REMISOLLEKE
speelt: "De bijzondere schelp"

Aurora de zeemeermin wil een verrassingsfeestje organiseren voor Kira de inktvis, omdat zij 50 jaar wordt. Ondertussen vindt Loena een hele bijzondere schelp waar ze in vast komt te zitten. Dan komt er nog een haai langs en gaat iedereen op de vlucht. Meestal weet Kira overal raad op, maar of ze ook hier een oplossing voor weet is de vraag. Een ding is zeker, het hangt van de (kleine) toeschouwers af of alles goed komt en het verjaardagsfeest in alle hevigheid kan losbarsten.

Het samen praten, samen denken en samen spelen staat centraal. Kinderen hebben vanuit zichzelf een rijke fantasie, Poppentheater Remisolleke probeert die te prikkelen. Zo weten kinderen best dat de poppenspelers de poppen hanteren, maar dat , door in te spelen op het enorme inlevingsvermogen van kinderen, alles echt leeft en beweegt.

Vrijdag 22 april 2005 - Schoolvoorstelling 4 - 8 jaar. Entree: EUR 3,50
1e voorstelling: 11.15 uur. Theaterzaal (podium) 2e voorstelling: 13.15 uur. Theaterzaal (podium) 3e voorstelling: 14.30 uur. (bij voldoende belangstelling)

POPPENTHEATER "PUNCH"
speelt:
"Jan Klaassen krijgt een standbeeld"
Zelfs voor zijn eigen kind kan Jan Klaassen niet goed zorgen en het standbeeld dat hij zou krijgen dreigt niet door te gaan. Ondanks een boze Katrijntje, de veldwachter en de arrogante burgemeester, zet Jan de zaken naar zijn hand. Krijgt hij dan toch zijn standbeeld?

"Het gestolen ei van de Crocolossus"
Jan Klaassen wordt aangezien voor de dief die het kostbare en zeldzame ei van de Crocolossus heeft gestolen. Na zeer verrassende en ontroerende verwikkelingen lukt het Jan om alles tot een goed eind te brengen.

"De ontsnapte dieren uit de dierentuin"
Op de verjaardag van Katrijntje zijn twee wilde dieren uit de dierentuin ontsnapt. De reuzenrups en de Crocodil. De kolderieke en spannende kapriolen die Jan uithaalt om de beesten te vangen en terug te brengen, verbazen zelfs Katrijntje. Tenslotte krijgt zij toch het verjaardagspartijtje waarop ze had gehoopt.

Jan en Teuntje Middel zijn zo gezegd echte rotten in het vak en zullen dan ook bij jong en oud bekend zijn. Zij brengen het traditionele en puur Nederlandse volksspel met Jan Klaassen als volksheld. Met behoud van het traditionele karakter en de daarbij behorende figuren hebben Jan en Teuntje Middel het spel "vertaald" naar deze tijd. De zelf geschreven verhalen zijn voor de toeschouwer dan ook direct herkenbaar.

Vrijdag 22 april 2005. Schoolvoorstelling 4 - 12 jaar. Entree: EUR 3,50
1e voorstelling: 11.15 uur. Jachtweide
2e voorstelling: 13.15 uur. Jachtweide
3e voorstelling: 14.30 uur. (bij voldoende belangstelling)

POPPETEATER HAYE BIJLSTRA
speelt: "Assorti"

Het programma "Assorti" bestaat uit korte acts en staat al jaren op het repertoire van Haye Bijlstra. Voortdurende veranderingen zijn kenmerkend: er komt bij, er gaat af, maar een aantal figuren blijft steeds terugkeren. Zo blijven de kraanvogel en de roerdomp elkaar aantrekken en afstoten in de moerassen bij Moermansk, of Tytsjerksteradiel; al naar gelang de behoefte. Ook de gewichtheffer kreunt nog steeds onder de zware last. De verschillende acts in dit variété-achtige programma worden vaak wat aangepast aan het karakter van de voorstelling en de gelegenheid. Kortom, een flexibele en gevarieerde voorstelling voor een breed publiek.

Haye Bijlstra speelt al sinds 1975 met poppen. Het is niet meer de traditionele handpop Jan Klaassen die de hoofdrol speelt in zijn werk. Het zijn voornamelijk marionetten, poppen aan touwtjes, die figureren in zijn poppenkast.

Vrijdag 22 april 2005.
Friestalige voorstelling (vanaf 14 jaar)
Entree: EUR 8,50
Aanvang: 20.15 uur Theaterzaal (toneel op toneel)

POPPENTHEATER ANANSI
speelt: "Bistenspul" (Demonstratievoorstelling)

Poppentheater Anansi bestaat 12 ½ jaar. Dat is een mooie gelegenheid om de vele dieren die al die jaren in het theater hebben gespeeld feestelijk voor te stellen. Je kunt zien hoe elk dier zich op zijn eigen manier opmaakt om er zo feestelijk mogelijk uit te zien. Dat gebeurt op live -muziek die bij hun karakter past en geïnspireerd is door het Carnaval der Dieren van de Franse componist Camille Saint Saëns. De muziekfragmenten worden gespeeld op eigenwijze muziekinstrumenten die naast het poppentheater staan opgesteld. Poppenspeelster Gitta Lichthart wordt begeleid door de muzikant Jan Ament.

Na de dierenparade is er gelegenheid jezelf als dier op te maken voor het feest, door maskers te maken van het dier naar je keuze en vervolgens tussen de fluwelen gordijnen een danspresentatie te geven.

Zaterdag 23 april 2005. Entree: EUR 3,50 (vanaf 4 jaar) 1e voorstelling: 10.10 uur. Theaterzaal (toneel op toneel) 2e voorstelling: 11.20 uur. Theaterzaal (toneel op toneel)

POPPEKAS BERT DE BOER
speelt: "Pier Grind"

Pier wol net mear yn de sânbak boartsje mei syn buorfamke Sjoukje. Dy wol graach mei him boartsje. Mar hy wol grut wêze en hy wol reizigje krekt as pake Pibe. Eartiids befoer Pake Pibe de grutte oseanen. Mar hy sit no op syn âlde dei achter it rút boppe de steech, te krantsjen. Pier makket rúzje mei elkenien. Mei bisten, mei syn buorfamke, mei oare bern. Sels tsjin syn mem is hy sa bretaal as de neten. As Pier fuort giet, sil Sjoukje dan op him wachtsje ? Wat docht Pier as in griene faam en de "driich" op syn paad komme ?

Zaterdag 23 april 2005 Entree: EUR 3,50 (vanaf 6 jaar) 1e voorstelling: 11.00 uur. Friestalig. Sociëteitszaal 2e voorstelling: 13.15 uur. Friestalig. Sociëteitszaal

POPPENTHEATER RENSJE'S RONZEBONS
speelt: In het diepst van het bos. "De Bosser"

In het bos woont de Bosser, de moeder van het bos en de hoedster van de "Stek" (het begin van alle bos). Als de Stek dood gaat, gaat het bos dood. De Bosser heeft het druk. Vele gevaren bedreigen het bos. En de Bosser is moe en oud en zoekt een opvolger. Deze opvolger vindt ze in Syts, een meisje wat voor een opdracht van school spullen uit het bos komt halen. Ze pakt de Stek. En daarmee zorgt ze voor de ondergang van het bos.

Mensen trekken weg, want ze krijgen het benauwd. Na een verhaal van oma komt Syts tot het besef dat zij de oorzaak is van de ondergang van het bos. Ze rent met de Stek naar het bos om haar fout recht te zetten. Ze ontmoet de oude Bosser. De Bosser was eerst ook een kind. Een kind wat een fout maakte net als Syts. De overlevering wil dat Syts nu de nieuwe Bosser wordt. Ze krijgt een nieuwe mantel, en daarmee kennis over het bos. De oude Bosser sterft. Nu is Syts de nieuwe Bosser. Syts zorgt voor de Stek. De Stek helpt het bos. Gaat het goed met de Stek dan gaat het goed met het bos. Een spannend verhaal met schimmenspel, tafelpoppenspel en theater voor kinderen en volwassenen vanaf 6 jaar.

Zaterdag 23 april 2005. Entree: EUR 3,50 (vanaf 6 jaar)
1e voorstelling: 11.05 uur. Friestalig. Jachtweide
2e voorstelling: 14.30 uur. Nederlandstalig. Jachtweide

REMARCABLE FOUNDATION
speelt: "Vandaag"

Sir Morc is een bijzondere clown, die het leven toelacht. Sir Morc jongleert. En om het allemaal nog spannender te maken doet hij dat met eieren. Met grote regelmaat rollen onder een luid gekakel nieuwe eieren door de ingenieuze broedmachine die hij een voor een zorgvuldig en liefdevol oppoetst en vervolgens voorziet van een fel oranje keurmerk. Zou hij vandaag met zijn eieren een record breken of breekt hij in recordtempo al zijn eieren? Er gebeurt iets onverwachts wat het geregelde leven van de clown volledig op zijn kop zal zetten

Clown Marc Heijnen Sopacuwa en poppenspeler/manipulator Steven Luca Groenen betoveren het publiek met deze unieke familievoorstelling. De combinatie van fysieke comedy en objecttheater levert een spannend schouwspel op voor oud en jong.

Zaterdag 23 april 2005
Familievoorstelling (vanaf 6 jaar)
Entree: EUR 8,50
Aanvang: 19.15 uur. Theaterzaal