Nederlandse Kankerbestrijding

Symposium beeldvormende technieken binnen de kankerbestrijding

UMC Utrecht, locatie AZU

22 april

Vizier op de toekomst: commercie?

Op verzoek van de Signaleringscommissie Kanker van KWF Kankerbestrijding heeft een speciaal ingestelde werkgroep een Signaleringsrapport geschreven over de rol van beeldvormende technieken binnen de
kankerbestrijding.

Ter gelegenheid van het uitkomen van dit rapport Beeldvormende technieken binnen de kankerbestrijding; Vizier op de toekomst organiseert KWF Kankerbestrijding in samenwerking met afdeling Radiologie, UMC Utrecht een symposium.

Een Delphi-onderzoek en een scenario-analyse voor capaciteit vormen belangrijke onderdelen van dit Signaleringsrapport. In beide worden de verwachtingen voor de toekomst geschetst. Uit het rapport blijkt dat het belang van beeldvormende technieken zal groeien en dat bij het verder commercialiseren van de gezondheidszorg de behoefte nog verder zal toenemen. Hierbij is de vraag vanuit de patiënt een belangrijke factor. Tevens komt naar voren dat in het veld een grote weerstand is tegen verdere commercialisering in de gezondheidszorg, met name op het gebied van de beeldvormende technieken. Men ziet beeldvorming als een integraal onderdeel van het klinische proces van diagnostiek en therapie en vindt het loskoppelen van dit onderdeel niet wenselijk. Aan de andere kant dringt de overheid sterk aan op commercialisering. Dit zal niet alleen consequenties hebben voor de capaciteit deze zal groter moeten worden maar eveneens voor de medische praktijk. Tijdens het symposium zal een panel zich in een discussie over deze tegenstelling buigen.

Antwoordformulier symposium 22 april 2005 Zie het origineel