Gemeente Eindhoven

Persbericht: 22 april 2005

Opgravingen Catharinaplein gestart

Op 22 april om 16.00 uur is de officiële start gemaakt voor het archeologisch onderzoek naar middeleeuwse graven en menselijke resten onder het Catharinaplein in Eindhoven. De opgravingen leveren naar verwachting ook DNA-materiaal op dat door de Universiteit van Leiden gebruikt kan worden in wetenschappelijk onderzoek naar de bestrijding van Aids. De betekenis ervan voor de wetenschap wordt uitstekend verwoord in het item dat de actualiteitenrubriek Twee Vandaag op 26 maart 2005 uitzond. De uitzending is ook terug te vinden op internet: www.uitzendinggemist.nl, in het archief van Twee Vandaag.

Opgravingen volgen
Het opgravingsvlak is geprepareerd: de bomen die op het plein stonden zijn gekapt en de bovenste boomwortels en puinlagen zijn verwijderd. Daardoor is de eerste archeologische laag blootgelegd. Inmiddels zijn in de bovenste lagen al belangrijke archeologische vondsten gedaan, waaronder drie skeletten; eentje van te vroeg geboren baby en twee van jong volwassenen. Vanaf zaterdag 23 april is een bezoekerscentrum op het Catharinaplein geopend. Daar is meer informatie te krijgen over de opgravingen en bezoekers kunnen vanachter een glazen wand de opgravingen volgen. De werkzaamheden zijn ook ook live te volgen via webcams op www.archeologie.eindhoven.nl.

Tijdsklem
Er is een tweevoudige tijdsklem om het onderzoek nu te starten. Indien het onderzoek nu niet plaatsvindt, wordt het DNA-materiaal uitgewassen door het grondwater. De start moet echter ook nu plaatsvinden, omdat anders de tijdige realisatie van het Catharinaplein gevaar loopt. Het is van groot belang om de renovatie van dit plein binnen de gestelde termijnen af te ronden, omdat de gemeente anders miljoenen misloopt aan cofinanciering. Er ontstaat dan op de begroting van het project Smalle Haven een financieel gat ter grootte van enkele miljoenen euro's. De bovenstaande redenen staan nog los van de verplichting die de gemeente heeft in het kader van het Verdrag van Malta om 'regulier' archeologisch onderzoek te doen wanneer een gebied wordt herontwikkeld. Met dit onderzoek wordt zogezegd de eerste stap gezet naar de ontsluiting van het Middeleeuwse bevolkingsregister van Eindhoven. In het kader hiervan zijn inmiddels al enkele belangrijke vondsten gedaan die iets zeggen over het verleden van onze stad, zoals munten en een Middeleeuwse schrijfstift, ofwel 'stylus'. Met name deze laatste is tamelijk zeldzaam in deze regio.

© 2005 Gemeente Eindhoven