Gemeente Borger-Odoorn


22-04-2005
VRIJWILLIGERS GEVEN DORPSVIJVER ODOORN PRACHTIG AANZICHT

In het kader van het Hunzeproject hebben vrijwilligers van Dorpsbelangen en de Boermarke Odoorn-Klijndijk in samenwerking met de gemeente Borger-Odoorn de dorpsvijver de Eendenkoel opgeknapt. Op vrijdagmiddag 22 april om 14.30 uur vindt de feestelijke opening van dorpsvijver de Eendenkoel in Odoorn plaats. Burgemeester T. Slagman-Bootsma en wethouder H.M. van der Veen-Kruit zijn betrokken bij de feestelijke opening. Het doel van de opknapbeurt was de vijver een zo natuurlijk mogelijk aanzicht te geven en de waterkwaliteit te verbeteren. De door de inwoners gewenste revitalisering van de Eendenkoel is mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het Hunzeproject (subsidie Leader Vitale Dorpen van de Europese Unie). Het Hunzeproject kan verenigingen van dorpsbelangen ondersteunen bij het realiseren van projecten die tot doel hebben de leefbaarheid in een dorp te vergroten.

Renovatie
De vijver, fraai gesitueerd in het dorpsdeel Oud-Oring, is leeggepompt, uitgebaggerd en voorzien van een nieuwe beschoeiing. De kwaliteit van het water is verbeterd doordat het regenwater van de omringende huizen niet in het riool, maar in de vijver wordt afgevoerd. In het voorjaar van 2005 worden daarom de regenafvoeren van deze huizen ontkoppeld van het riool. Er is een vijverpomp geïnstalleerd waarbij water over een molensteen wordt geleid. De vaste gebruikers van de vijver, de dorpseenden van Odoorn, beschikken nu over een gerenoveerd eendenhuisje. De Eendenkoel is de voormalige brandblusvijver naast de bibliotheek in het dorp Odoorn.

Natuurlijk aanzicht
Doordat de vijver leeggepompt is, was het mogelijk tegelijkertijd het natuurlijk aanzicht te verbeteren. In de vijver zijn een aantal zwerfstenen geplaatst waarover via een waterpomp water stroomt. Ook hierdoor is de waterkwaliteit verbeterd. Er is een nieuwe beschoeiing op waterniveauhoogte aangelegd. Rondom de vijver is een smalle strook nieuwe verharding aangelegd.

Financiering
In het kader van de Leader Plus Regeling Vitale Dorpen Oost-Drenthe (subsidieregeling Europese Unie) kwam via het Hunzeproject geld beschikbaar om de Eendenkoel een grote opknapbeurt te geven.

Samenwerking
Het idee is ontwikkeld op een jaarvergadering van Dorpsbelangen Odoorn. Vervolgens is het voorgelegd aan de deelgebiedcommissie Achterste Diep. Deze commissie heeft ervoor gezorgd dat er via de provincie Leader-subsidie beschikbaar kwam. Vrijwilligers hebben de vijver volledig opnieuw ingericht.